فصل6: حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور در در بخشی از اظهارات خود در جمع استانداران و فرمانداران سراسر کشور با اشاره به دو لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی (پالرمو) و کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) که زمان قانونی بررسی آنها در مجمع تشخیص مصلحت نظام بدون نتیجه خاصی به پایان رسید، در سخنانی کنایهآمیز گفت: "هر جا و هر فردی به ناروا و غلط ما را از دنیا، منطقه، دنیای اسلام و دوستان ما جدا میکند، باید فردا پیش مردم پاسخگو باشد".
روحانی در ادامه با بیان اینکه نمیشود یک قانون و مقرراتی که دولت آن را تصویب کرده و مجلس نیز به عنوان نماینده ملت آن را تصویب کرده ، بین زمین و آسمان بماند و روابط ما با دنیا را دچار مشکل کند، گفته است: " وقتی (این کنوانسیون را) دولت به صورت لایحه تصویب کرده و مجلس تصویب کرده و رهبری هم به صراحت میگوید با لوایح دولت مشکلی ندارم. حال چطور که این لوایح در مجمع مورد تایید قرار نمیگیرد؟"
این اظهارات رئیسجمهور به محض انتشار با واکنشهای مختلفی از سوی فعالان فضای مجازی و همچنین اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام روبرو شد. حجتالاسلام غلامرضا مصباحی مقدم یکی از اعضای مجمع است که در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم به این اظهارات روحانی واکنش نشان داده است.
در ادامه مصاحبه با این عضو مجمع تشخیص و استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق را میخوانید:
با در نظر گرفتن این مسئله که اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی دو لایحه پالرمو و CFT کمیسیونهای تخصصی تشکیل داده و به مدت یک سال این دولایحه را مورد بررسی کارشناسی قرار دادهاند، علت انتقادات امروز رئیسجمهور به روند بررسی پالرمو و CFT در مجمع تشخیص چیست؟
مصباحیمقدم: در ابتدا لازم است که این مسئله را بار دیگر یادآوری کنم که مجمع تشخیص مصلحت نظام با حضور رؤسای سه قوه و شخصیتهای سیاسی که سابقه ریاستجمهوری، ریاست مجلس، معاونت اول ریاست جمهوری و یا حضور چند دورهای در مجلس را دارند، تشکیل میشود. بنابراین این نهاد از جایگاه مهمی در ساختار سیاسی کشور برخوردار است. از سوی دیگر یکی دیگر از ماموریتهای مجمع تشخیص، در جایگاه مشاور رهبر معظم انقلاب در نظارت بر نحوه اجرای آن دسته از سیاستهای کلی است که از سوی رهبر انقلاب به مجمع ارجاع شده باشد. بنابراین تضعیف جایگاه چنین نهادی بدون شک به همه اجزا و ارکان نظام لطمه خواهد زد و شایسته نیست و هیچ شخصی حق ندارد که چنین جایگاهی را تضعیف کند.
اما در رابطه با لوایح مربوط به دو کنوانسیون پالرمو و CFT باید به این مسئله اشاره کرد که این لوایح اکنون یک سال است که در مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بحث و بررسی مفصل و عمیق قرار گرفته و در این زمینه از توان کارشناسی صاحبنظران و متخصصان حقوق بینالملل بهره کافی گرفته شده است.
برخلاف آنچه گاهی ادعا میشود که پیوستن به این دو کنواسیون هیچگونه محذوریتی برای کشور ندارد اما مطالعات و بررسیهای اعضای مجمع و بحثهایی که صورت گرفته در جلسات پیاپی و فراوان که شاید بیش از 200 الی 300 ساعت از وقت هر یک از اعضای مجمع را به خود مشغول کرده باشد، مجموع آرای اعضای مجمع را به این نتیجه رساند که عضویت در این دو کنوانسیون نمیتواند منافع کشور را تامین کند.