فصل6: علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم تکریم و معارفه کاظم جلالی و محمد قاسمی روسای قدیم و جدید مرکز پژوهشهای مجلس در سخنانی ضمن تقدیر از تلاشهای جلالی و کارکنان این مرکز گفت: برای مقطع زمانی تحریم اشکالی ندارد که قوانین را تغییر دهیم.
وی خطاب به کارکنان مرکز پژوهشهای مجلس گفت: برای این دوره قوانین در جهت تسهیل تولید و کسب و کار در نظر بگیرید تا شرایط برای مردم و تولیدکنندگان آسان شود.
رئیس مجلس افزود: در کشور توسعهای که رهبری تاکید فرمودند را در مرکز پژوهشهای مجلس برای کشور در نظر بگیرید و نظر اثباتی خودرا نیز در این زمینه ارائه دهید.
لاریجانی تاکید کرد: با استفاده از تجربیات سایر کشورها و خودمان که در این 40 سال داشتیم مرکز پژوهشهای مجلس سیاستهایی را برای حوزه تقنین در کشور ارائه دهید، اگر در مسیر اولویت توسعه کشور در مرکز پژوهشها تمرکز کنید برای نجات کشور مؤثر خواهد بود.
وی با بیان اینکه اصل در پژوهشهای مجلس باید توسعه کشور باشد و امور را سهل کند، گفت: پیشنهاد میکنم شما در این مرکز در حوزه سیاست خارجی و فرهنگی نیز فعال شوید، زمینههای توسعه کشور باید محور کار شما باشد.
رئیس مجلس همچنین در بخشدیگری از سخنانش با انتقاد از برخی تنازعات سیاسی در کشور گفت: این تنازعات سیاسی بلاوجه در کشور فرهیختگان و اساتید دانشگاه را آزرده میکند، بعد از سالهای طولانی کار در کشور، اگر همه نیروهای مستعد کنار هم قرار گیرند امیدواری برای حل مشکلات وجود دارد اما اگر وقتشان را صرف این سایشها بکنند و همدیگر را بکوبند سعادت کشور را به دنبال ندارد.
وی با بیان اینکه برخی اوقات مشاهده میشود که حتی نهاد مجلس را نیز میکوبند، گفت: خیلی از طرحهایی که نحلههای مختلف سیاسی میزنند تقریبا مشابه است، افزود: حرف این گروههای سیاسی این است که خودشان سیاستها را پیاده کنند وکارها را انجام دهند، خب مشکلی نیست خودتان انجام دهید و این مشکل سر وجود خودشان است.
لاریجانی اضافه کرد: یک حکمرانی عاقلانه این است که بتواند یک همگرایی ایجاد کند تا همه را به هدف برساند، اما هر چه غافلهها از هم جدا شوند، سرعت کار را کاهش میدهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با انتقاد از اینکه گاهی افرادی نهادها را میکوبند، اظهار داشت: یکی از مصادیق تحقق مردمسالاری، نهاد مجلس است، پس چرا مجلس را تخریب میکنید؟! این نشان میدهد که تخریب هنر نیست و کسی که نهادی را تخریب میکند، هنر نکرده است.
وی با تاکید بر اینکه توسعه بدون امیدواری در کشور رخ نمیدهد گفت: اول باید مردم به شرایط کشور امیدوار شوند، توسعه بخشنامهای و دستورالعملی نیست بلکه باید به پیشرفت علاقه داشته باشند.
لاریجانی با بیان اینکه تخریبها امیدها را از بین میبرد گفت: توسعه در خلاء رخ نمیدهد بلکه باید بسترهایی که اراده جمعی را ایجاد میکند، به وجود آید که مرکز پژوهشهای مجلس هم میتواند در این زمینه گام بردارید.
وی همچنین به مرکز پرژوهشهای مجلس توصیه کرد که از نظرات علمی نخبگان دانشگاهی و انجمنهای علمی بهره گیرند.
رئیس مجلس اضافه کرد: پیشنهاد میکنم نظرات اساتید دانشگاه تهران استفاده و ارتباطات خود با دانشگاهها را سازمان یافته کنید.
وی افزود : در این جلسه نکات متعددی در مورد خدمات مرکز پژوهشها در دوران مدیریت آقای جلالی و نتایج این خدمات ارائه شد.
رئیس مجلس تصریح کرد : آقای جلالی یکی از نیروهای خوشفکر فعال و سرزنده در کار بودند و در مجلس و مرکز پژوهشها همت عالی داشتند، آرزوی توفیق برای ایشان در مأموریت جدیدشان می کنیم .
لاریجانی گفت: آقای قاسمی هم از نیروهای فرهیخته و ارزشمند مرکز بودند، در دورانی که بنده توفیق دیدار با ایشان در جلسات کارشناسی را داشتم،ایشان را فردی منصف و صاحبنظر دیدم.
وی ادامه داد: امیدوارم انجمن های پژوهشی و اساتید علمی بتوانند در این شرایط حساس کشور نقش آفرین باشند.
رئیس مجلس ادامه داد : مرکز پژوهشها امروز از پختگی برخوردار است و افراد صاحب نظر در آن حضور دارند که از پختگی برخوردار هستند.
لاریجانی تاکید کرد : مرکز پژوهشها جا افتاده شده است که سرمایه مهمی برای مرکز پژوهش ها است .غیر از فرمایشات رهبر انقلاب در مورد مرکز پژوهش ها، در مجلس شورای اسلامی نیز اهمیت زیادی به گزارش های آن داده می شود.
وی با بیان اینکه در بین سایر مراکز پژوهشی دیده می شود که به پژوهش های مرکز پژوهش ها استناد میشود، اظهار داشت :باید این جایگاه حفظ و تقویت شود، زیرا سرمایه مهمی برای کشور است .
رئیس مجلس تاکید کرد : باید برای دوره بعد، افقی را در نظر بگیرید و شتابان به سمت آن حرکت کنید، زیرا در آینده شرایط کشور اقتضا میکند که شما عملکرد بهتری داشته باشید.
لاریجانی ادامه داد :معتقدم مرکز پژوهشها باید مبتکرانه عمل کند و از ظرفیتهای علمی دانشگاهها و سایر مراکز پژوهشی استفاده کنند.، زیرا مشکلات کشور به گونهای است که اگر همه دست به دست هم دهیم قابل حل است.
وی افزود :حالا که فضای کشور دچار درگیریهای سیاسی است، گاهی کشور است از کارشناسی محروم میشود، شما اینگونه نباشید با روحیه ابتکاری به سمت حل مشکلات کشور بروید مهمترین هدف کشور توسعه است.
رئیس مجلس گفت: یکی از مقاطع مهم ، زمان بررسی بودجه است، باید نظرات کارشناسی شفاف ارائه دهید. اشکال دارید که دارید این است که گاهی فقط دردها را میگوید و پاسخهای روشن برای حل مشکلات را کمتر بیان می کنید. کسانی که میخواهند در مجلس کار کند نمیتوانند،باید از لابلای اوراق شما برخی موضوعات و راه حل ها را کشف کنند.
لاریجانی ادامه داد :لایحه بودجه باید از جنبههای اثباتی کار بررسی شده و جنبههای منفی حذف شود، به عنوان مثال اگر مشکل نقدینگی در کشور وجود دارد تلاش کنید در بودجه نقدینگی افزایش نیابد و بودجه به نوعی تنظیم شود که نقدینگی جذب شود ابتکاراتی برای جذب نقدینگی داشته باشید.
لاریجانی اظهار داشت: یکی از مسائل مهم در بودجه سهل کردن کارها برای تولید است. رتبه ما برای سرمایهگذاری در کشور خوب نیست.
وی گفت: روش دیوان سالارانه ای به نام پنجره واحد برای مجوز های سرمایه گذاری وجود دارد که کارساز نبود در برنامه ششم مصوب کردیم که پنجره واحد اجرایی شود تا سرمایه گذاری به سادگی انجام شود.
رئیس مجلس اظهار داشت : بنده میگویم که موضوع را برعکس کنیم که اگر کسی میخواهد در بخش صنعت سرمایه گذاری کند خودش باید شرایط را رعایت کند، اگر نکرد جریمه میشود.
وی تصریح کرد : شرایط را برای سرمایهگذاری اعلام کنید و بگویید اگر این شرایط اعمال نشود، بعدا جریمه می گیریم، شرایط سرمایه گذاری را از دست سیستم دیوان سالارانه بیرون بیاورید تا زمانی که این سیستم دیوانی وجود دارد، این مشکلات ادامه خواهد داشت.
لاریجانی افزود: در دوران تحریم به جای اینکه بگوییم شخصی اگر میخواهد تولید داشته باشد باید برود از وزارتخانهها مجوز بگیرد که دو سال طول میکشد، اعلام کنید که سرمایه گذاران با این شرایط میتوانند سرمایه گذاری کنند، اگر شرایط را رعایت نکردند دچار مشکل می شوند .
وی تاکید کرد : مرکز پژوهشها باید برای ایجاد سهولت در سرمایه گذاری و تولید برنامه ریزی کند. در این قضیه بین بخش های مختلف وساطت کنید، اگر به احکام نیاز است اعلام کنید تا در بودجه مصوب کنیم.
لاریجانی گفت: برای حل معضلات و دغدغههای مردم در بودجه برنامه ریزی کنید،در حال حاضر ما ارز 4200 تومانی به واردات کالاهای اساسی اختصاص دادهایم، اما این کالا به دست مردم به صورت کامل نمی رسد ، سیستمی درست کنید که این امکانات در حداقل های ممکن به دست مردم برسد.
رئیس مجلس تاکید کرد : راه حل های گذشته میتواند به صورت مدرن و به روز در اختیار مردم قرار گیرد. در زمینه بهداشت و درمان باید دغدغهها و نگرانیهای مردم را رفع کنیم .
لاریجانی گفت: برداشت از صندوق توسعه ملی در سقف بودجه درج نمی شود، یا منابع حاصل از صادرات بنزین در سقف بودجه نمی اید، اگر این پنهان کاری ضرورت عقلایی دارد، بفرمائید اگر ندارد، چرا این کار را می کنید؟
وی با بیان اینکه بودجه حدود 40 میلیارد دلار است، چرا برای بالا رفتن سقف بودجه نگرانی دارید،اظهار داشت : باید شفافیت در بودجه ایجاد شود.
رئیس مجلس گفت: ما در تحریم قرار داریم و باید الگوهایی برای شرایط تنفس کشور ایجاد کنیم برخی میگویند که اصلاحات ساختاری مهم در این زمان انجام نشود، معتقدم برخی جراحیها برای این وضعیت مفید است، در مرکز پژوهش ها، این جراحیها را احصا کنید، مثل مشکلات بانکها و صندوق ها که برخی در بودجه سالهای گذشته آمد اما دولت اعمال نکرد، این اقدامات به بهبود شرایط مردم کمک می کند.