برگزیده ها
عوامل حضور کم رنگ بانوان در مجلس

فصل6: تحریری بیان کرد: بسیارند بانوان شایسته ای که همسرشان مخالف ورود آن ها به عرصه سیاست و رقابت های انتخاباتی هستند و حضور بانوان را در سطح کلان تقنین و اجرا بر نمی تابند.

فصل6: هاجر تحریری نیک صفت نماینده‌ی مردم رشت در مجلس هفتم و عضو هیئت‌علمی دانشگاه در گفت‌وگو با فصل6 با اشاره به عوامل مختلف حضور کمرنگ بانوان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: عامل نخست به خود بانوان مرتبط است که معمولاً رغبت چندانی برای حضور در برنامه‌های سیاسی ندارند. اگرچه در کشور برنامه‌ها و مشارکت سیاسی معمولاً در ایام انتخابات نمود بیشتری دارد و فعالیت‌ها به اوج خود می‌رسد، اما بازهم شاهد عدم حضور پررنگ زنان در سطوح مختلف هستیم.

وی حوزه‌های دارای یک یا چند نماینده زن در دوره‌های مختلف را مرتبط بافرهنگ آن منطقه دانست و افزود: تاکنون زن شاخص مجلس شورای اسلامی خانم نیره اخوان است که 4 دوره به همراه همسرش نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی بوده و کاندیداتوری به‌صورت یک زوج در مطرح‌شدن هردوی آن‌ها نقش مؤثر داشته است.

 تحریری، تصریح کرد: برخی دیگر از نماینده‌های زن مجلس افرادی هستند که پس از گذراندن مسئولیت‌های مختلف در تهران، به‌عنوان چهره‌ای شناخته‌شده به حوزه‌های انتخابیه‌ی خود بازمی‌گردند و از طریق آرای مردم وارد صحن مجلس می‌شوند.

تنها نماینده زن سه استان شمالی در مجلس، مسئولیت‌های مختلف زنان در خانه و اجتماع را عامل دیگر این عدم تمایل و حضور کمرنگ بانوان در مجلس دانست و گفت:. به‌عنوان‌مثال زمانی که بنده کاندیدای انتخابات مجلس در دوره‌ی هفتم شدم تقریباً دغدغه‌ای درباره فرزندان خود نداشتم و با خیال آسوده به فعالیت‌های انتخاباتی می‌پرداختم و پس از حضور در مجلس نیز تقریباً 4 یا 5 روز را در تهران حضور داشتم که موارد این‌چنینی می‌تواند برای کاندیداها و یا نمایندگان بانوی مجلس که وظیفه‌ی نگهداری و تربیت فرزندان و دیگر کارهای منزل را به عهده‌دارند، دردسرساز باشد.

 وی علت دیگر حضور کمرنگ بانوان در مجلس را ناشی از نگاه مردسالارانه جامعه عنوان کرد و افزود: بسیارند بانوان شایسته‌ای که همسرشان مخالف ورود آن‌ها به عرصه سیاست و رقابت‌های انتخاباتی هستند و حضور بانوان را در سطح کلان  و اجرا برنمی‌تابند.

تحریری، ریسک‌پذیری زنان کشور در مسئولیت‌های اجتماعی را کمتر از مردان دانست و گفت: وضعیت سیاسی و فرهنگی جامعه به‌گونه‌ای است که خانم‌ها بسیار محتاط‌تر از آقایان رفتار کنند. چراکه در صورت اشتباه، فشار به خانم‌ها در افکار عمومی بسیار بیش‌تر است. البته شاید این هم علتی باشد بر اینکه خانم‌ها دقیق‌تر و شفاف‌تر، مسئولیتشان را پیگیری کنند و کارنامه مقبولی داشته باشند. اما تداوم این حالت افراطی به‌عنوان حساسیتی که به وسواس اجتماعی تبدیل شود،  خود یک عامل بازدارنده برای فعالیت‌های سیاسی و انتخاباتی خانم‌ها خواهد بود.

نماینده‌ی مردم رشت در مجلس هفتم، ادامه داد: مسئله‌ای که جدی‌تر باید به آن پرداخته شود، ناباوری مردم به خانم‌ها و توانمندی‌های آنان است و متأسفانه علی‌رغم همه‌ی شعارهایی که داده می‌شود، این باور همچنان در جامعه وجود دارد.

وی بابیان اینکه بانوان مجلس هفتم تصمیم به حضور یک زن در هیئت‌رئیسه مجلس داشته داشتیم، گفت: قبل از معرفی کاندیدای خود یک نظرسنجی برای سنجش نگاه نماینده‌های مرد مجلس به حضور یک زن در هیات رئیسه انجام شد که به عینه دیدیم نگاه‌ها همچنان مردسالارانه است و استقبال از این موضوع بسیار اندک بود. به‌عنوان‌مثال یکی از نماینده‌های محترم بر روی برگه نوشته بود «بهتر است خانم‌ها به خانه بازگردند و به کار آشپزی‌شان بپردازند».

 تحریری، با اشاره به بحث عدم‌حمایت زنان از زنان بیان کرد: البته این مسئله تحقیقی نیست و ناشی از مشاهدات ما از جامعه است. من معتقدم در جامعه ما حمایت مردان از هم‌جنسان خود به‌مراتب بیشتر از حمایت بانوان از هم‌جنسان خود است. در طول فعالیت‌های انتخاباتی نیز برخی کاندیداهای زن اذعان می‌کردند که از حمایت نیمی از جامعه (زنان) برخوردارند درحالی‌که می‌دانستیم که این‌گونه نیست.

گفت‌وگو: محمدحسن زاده

عوامل حضور کم رنگ بانوان در مجلس تنها نماینده زن استان های شمالی در مجلس هاجر تحریری نیک صفت بانوان شایسته فصل6 مازندران گیلان گلستان
اخرین اخبار