فصل6: بهزاد نبوی وزیر صنایع سنگین دولت دوران جنگ و چهره شاخص اصلاح طلب در بخشی از گفتگوی تفصیلی خود با خبرآنلاین به چرایی مخالفت خود با بستن تنگه هرمز و درست نبودن ایده مذاکره با آمریکا در شرایط جدید پرداخته است. در ادامه بخش هایی از آن را می خوانید:
آقای نبوی! شما جزء اولین کسانی بودید که اصطلاح برد - برد را در مذاکرات الجزایر به کار بردید. اما در مورد مذاکره با آمریکا گفته اید الآن وقت مذاکره نیست، چون اسلحه را روی شقیقه ما گذاشتهاند. به نظر شما الآن شرایط برای مذاکره مهیا است و میتوانیم دوباره به مذاکرات برد - برد برگردیم؟
قبلا نظرم را گفتهام. اولا اصل مذاکره را خیلی صحیح میدانم و برای حل مشکلات فی مابین دولتها همیشه مذاکره یک تصمیم معقول و منطقی است. اگر در جریان برجام و یا قبل و بعدش با دولت اوباما وارد مذاکره میشدیم، کار بسیار خوبی بود. من در مجلس ششم رسما در کمیسیونی که برای تصمیمگیری در مورد نامه نمایندگان کنگره آمریکا که درخواست آمدن به ایران و مذاکره با نمایندگان و مسئولین ایران را کرده بودند، تشکیل شده بود، رسماً و علناً با آن دعوت و مذاکرات موافقت کردم (گرچه بالاخره جرأت دعوت از آنان را پیدا نکردیم!!).آن زمان واقعا میتوانستیم مذاکره کنیم، چون با یک مجموعه منطقی مواجه بودیم و هدفهای مشخصی داشت.
ترامپ می خواهد با مذاکره، عکس یادگاری بگیرد
ما هم بعد از انتخابات پرشور دوم خرداد ۷۶، قدرتی به مراتب بیش از صدها موشک و بمب داشتیم. اما امروز به دو دلیل نظرم در مورد مذاکره منفی است.اولا ترامپ را اهل مذاکره و گفتگو نمیدانم و معتقدم میخواهد از گفتگوها عکس یادگاری بگیرد؛ شبیه همان کاری که با کره شمالی میکند. ثانیاً این که مذاکره باید در شرایط نسبتا متوازن صورت بگیرد. وقتی طرف مقابل آنچه که از دستش برمیآید علیه ما انجام داده است، اگر با او مذاکره کنیم، هیچ کس ما را تحسین نمیکند و نمیگوید که چه انسانهای شجاعی هستند که وارد این مذاکره شدهاند.
تحلیل همه، از جمله آمریکا این خواهد بود، چون چارهای نداشتهاند بر سر میز مذاکره نشستهاند. طرف مقابل میگوید فشارها و تحریمها جواب داد. آنها میخواهند در این شرایط مطالب خود را به ما دیکته کنند. من معتقدم ما اگر خیلی هنرمندیم، آمریکا را در موضع انزوای جهانی فعلی حفظ کنیم. در حال حاضر امریکا در تمام دنیا ایزوله شده و تنها اسرائیل حامی اوست. حتی بد عمل کردن ما باعث شده است که کشورهایی مثل عربستان و امارات به سمت آنها بروند. تلاش کنیم تا جلوی رفتن اروپا، روسیه و چین را به سمت امریکا بگیریم، کارهای ماجراجویانه نکنیم و شرایطی فراهم سازیم که امریکا در وضع انزوای فعلی بماند، تا فرصت برای گفتگو از موضع متوازن به دست آید.
این ماجراجویی که شما میفرمایید به داستان پهپاد و نفتکش مربوط میشود؟
به همه ماجراجوییها مربوط می شود.
یعنی شما معتقد هستید که نباید این اتفاق بیفتد؟
من همیشه پیشنهاد ایستادگی و مقاومت در قبال عهدشکنی و تحریمهای آمریکا را، دادهام و این ایستادگی را ایستادگی نظامی و حرکتهای ماجراجویانه نمیدانم، که به اجماع مجدد جهانی علیه ما و نهایتاً شکست منجر شود، ما باید عاقلانه ایستادگی کرده و پیش برویم. انگلیس علی رغم درگیریهای اخیر و روی کارآمدن دولت طرفدار ترامپ در آن کشور، تصمیمش این است که وارد بازی امریکا نشود. این موضع انگلیس برای ما خیلی مهم است. انگلیس بعد از جنگ جهانی دوم همیشه دنباله روی امریکا بوده است؛ ولی موضوع نفت کش نشان میدهد که اروپا موضع متفاوتی نسبت به همیشه در مقابل امریکا دارد. تندروهای ما اصلاً متوجه این اختلاف مواضع نیستند و اروپا را بدتر از امریکا میدانند و ترس انگلیس از قدرت نظامی ما را دلیل موضعگیریهایش میدانند؟!
شما چه تعریفی از ایستادگی دارید؟
ایستادگی پیشنهادی من، ایستادگی سیاسی و دیپلماتیک، برای حفظ انزوای کنونی آمریکا، که دیر یا زود به عقبنشینی آن دولت منتهی خواهد شد و در عین حال تأمین حداقل معیشت مردم در داخل، که بتوانند در قبال تحریمها مقاومت کنند. توضیح بیشتر اینکه در داخل باید به هر شکل ممکن قدرت خرید مردم خصوصا قشر کم درآمد را حفظ کنیم، کاری کنیم تا مشکلاتشان کمتر شد و بتوانند و با تورم، گرانی و کمبودهایی که وجود دارد مقابله کنند.بدانیم که یک کشور، تنها وقتی مردمش مقاومت کنند، توان ایستادگی دارد. در خارج هم سیاستهای عاقلانه و مدبرانه را که در مذاکرات برجام آغاز شد، ادامه بدهیم. کاری نکنیم که اروپا، روسیه و چین به سمت امریکا بروند، کاری نکنیم که دوباره مشمول فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد شویم، کاری نکنیم پروندهمان دوباره به شورای امنیت برود، کاری نکنیم که نظیر تحریمهای قبلی ، در هیچ بندر و فرودگاهی به ما سوخت ندهند. خلاصه اینکه مجددا کاری نکنیم اجماع جهانی علیه ما ایجاد شود و شعار دهیم قطعنامهها "ورقپاره" است! اقدامات ماجراجویانه و به نمایش گذاشتن قدرت موشکی، هر روز و هر هفته لازم نیست.
برخی دوستان نظامی تصورشان این است که باید هر روز یک مانور نظامی و نمایشی بگذارند. میخواهند به داخل نشان دهند که چقدر قدرتمند هستیم؛ ولی نمیدانند در خارج از کشور اثرش چقدر منفی است.
با بستن تنگه هرمز اروپا و چین را مجازات می کنیم نه آمریکا را
بارها گفتهام با بستن تنگه هرمز چین، اروپا، کره و ژاپن را مجازات میکنیم؛ امریکا به تنگه هرمز نیازی ندارد؛ حتی انگلیس هم که میگوییم از بقیه بدتر است، نفت دریای شمال را دارد و به تنگه هرمز چندان احتیاجی ندارد. وقتی تنگه هرمز را ناامن میکنیم، به چین، ژاپن، کره، تمام کشورهای آسیای شرق و اروپا لطمه میزنیم. در این چهل سال اولین بار است که تمام دنیا ما را تأیید میکنند؛ ممکن است بگویید فایده این تأیید کردن چیست؟ این که همه دنیا به ما فحش بدهند یا ما را تأیید کنند فرق دارد حتی اگر چیزی به ما ندهند. باید این موقعیت را حفظ کنیم و اگر آن را حفظ کردیم شاهد خواهیم بود که در میان مدت اقتصاد امریکا هم لطمه میخورد. آقای اوباما زمانی که تحریمها را شروع کردند، صحبتهایی داشتند و گفتند تحریمها به اقتصاد امریکا ضربه میزند.