فصل6: رئیسجمهور با تاکید بر اینکه این دولت هرگز فرصت مذاکره را از دست نداده و نخواهد داد، اظهار کرد: تا زمانی که مسئولیت اجرایی کشور را بر عهده دارم، برای انجام مذاکره عادلانه، قانونی و عزتمندانه کاملاً آمادگی داریم تا مشکلات را حل و فصل نماییم؛ اما در عین حال حاضر نیستیم به اسم مذاکره کنار میز تسلیم بنشینیم.
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیأت دولت با اشاره به اینکه در هفتههای گذشته شاهد تحرکات دیپلماتیک هم در کشورمان و هم در اروپا و سایر مناطق جهان بودیم، گفت: یکی از تلاشهایی که دولت یازدهم از ابتدا پیگیری میکند، این بوده که در عرصه سیاسی و توافقات احتمالی بنبست شکسته شود.
روحانی خاطرنشان کرد: مذاکراتی که در طول 8 سال قبل از دولت یازدهم جریان داشت، از گشایش چندانی برخوردار نبود و هیچوقت به نتیجه ملموسی نمیرسید و بدخواهان ایران هر روز محدودیت و مضیقه جدیدی را علیه کشورمان ایجاد کرده و قطعنامههای جدیدی صادر میکردند به نحوی که در آن دوران 6 قطعنامه شورای امنیت و سازمان ملل علیه ایران صادر شد.
رئیس جمهور گفت: اولین اقدام دولت یازدهم شکستن بنبست سیاسی در عرصه بینالمللی بود و دولت توانست همانطوری که وعده داده بود در ظرف صد روز، بنبستها را کنار بزند و در این 100 روز به توافق ژنو، دست پیدا کردیم و به واسطه این توافق بنبست سیاسی شکسته شده و اولین توافق حاصل گردید و یکی از برکات این توافق حاصل شده این بود که پس از صد روز اول دولت یازدهم و در ادامه، ماهانه تا 700 میلیون دلار از پولهای قفل شده، ملت ایران آزاد گردید و قیمت ارز کاهش یافته و مردم احساس رفاه بیشتری به دست آوردند.
روحانی با تأکید بر اینکه میتوانستیم کمتر از یک سال بعد از توافق ژنو به توافق نهایی برسیم، گفت: عربستان سعودی و رژیم غاصب صهیونیستی تلاش زیادی به خرج دادند تا این کار به نتیجه نرسد، به نحوی که در جریان مذاکرات هستهای کشورمان، وزیر امور خارجه عربستان و نخستوزیر رژیم صهیونیستی هر روز به اروپا و بخصوص به وین و ژنو رفت و آمد میکردند تا توافق کشورمان را به تأخیر بیندازند و با چنین اقداماتی علیرغم اینکه در سال 93 آماده توافق نهایی بودیم، در شب آخر، آمریکا از آن عقبنشینی کرد.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه دولت علیرغم همه فشارهای بدخواهان خارجی، خسته نشده و مصمم به راه خود ادامه میدهد، گفت: توانستیم در 23 تیرماه سال 94 روزی که به نام روز گفتگو و تعامل سازنده نامگذاری شده به توافق برسیم و یک توافق تاریخی با جهان انجام دهیم و این توافق در دیماه همان سال اجرایی شد و اولین ثمره و برکت این توافق این بود که صادرات نفت کشورمان از یک میلیون بشکه و یا حتی کمتر از آن به 2 میلیون و 800 هزار با میعانات افزایش یابد.
روحانی اضافه کرد: همچنین براساس این توافق بسیاری از پولهای کشورمان آزاد گردید و کالاها و ابزاری که در گمرکات خارجی مسدود شده بود، اجازه ورود به ایران پیدا کند.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: براساس گفته رئیس گمرکات کشورمان در جلسه ستاد مبارزه با قاچاق و کالا، برجام یک عامل بزرگ و مؤثر در زمینه مبارزه با قاچاق بود و امروز هم اگر مسایلی در این زمینه وجود دارد بخاطر مشکلاتی است که برای برجام بوجود آمده است.
روحانی تصریح کرد: برجام عامل مؤثری برای مبارزه با قاچاق بود تا دکان کاسبانه عدهای تعطیل شده و از اموال مردم سوء استفاده نشود.
رئیس جمهور با بیان اینکه از دیماه سال 94 تا سال 97 فرصت طلایی داشتیم که از توافق حاصل شده استفاده کنیم، گفت: آمریکا در اردیبهشت سال 97 بدون دلیل از برجام خارج شد و تصورشان این بود که یک روز پس از خروج آنها کشورمان نیز از برجام خارج خواهد شد و متعاقب آن همه تحریمهای بینالمللی علیه کشورمان باز خواهد گشت.
روحانی اضافه کرد: اخیراً عربستان سعودی و نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کردند که آنها در خروج آمریکا از برجام نقش داشتند ضمن اینکه در این زمینه افراطیون داخل آمریکا نیز بسیار تأثیرگذار بودند. البته اقدامات آنها نشان میدهد که برجام چه داغ سنگینی بر دل صهیونیستها و ارتجاء منطقه نشانده بود، ضمن اینکه آنها به خوبی فهمیدند که فعالیتهای سیاسی دولت یازدهم و دوازدهم چقدر مؤثر بوده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه پس از خروج آمریکا از برجام، فرصتی به دنیا دادیم تا دو طرف بتوانند به تعهدات خود عمل کرده و طرف مقابل بتواند خلاء خروج آمریکا را پرکند، اظهار داشت: پس از خروج آمریکا از برجام یک سال صبر کردیم که بسیار راهبردی و تاریخی بود، البته باید توجه داشت که در این یکسال به اندازهای که نیاز داشتیم، میتوانستیم نفت بفروشیم. اینکه عدهای مطرح میکنند که لزومی داشت که یکسال برای نشان دادن واکنش علیه اقدام آمریکا صرف میشد، ظاهراً حافظه تاریخی ضعیفی دارند.
روحانی اضافه کرد: تا زمانی که برغم خروج آمریکا میتوانستیم به اندازه نیاز خود نفت بفروشیم، به صورت کجدار و مریز با موضوع خروج آمریکا از برجام برخورد کردیم، اما از وقتی که به بطور کامل برای تحریم نفت ایران وارد عمل شدند بیتردید شرایط جدیدی نیز پیش آمد، لذا شرایط اردیبهشت سال 98 با اردیبهشت سال 97، متفاوت گردید و با توجه به شرایط جدید تصمیمات قاطعی را در خصوص کاهش تعهدات اتخاذ کرده و فرصتهای 60 روزهای برای انجام تعهدات به طرفین اعلام کردیم.
فصل6: رئیسجمهور با تاکید بر اینکه این دولت هرگز فرصت مذاکره را از دست نخواهد داد، اظهار کرد: تا زمانی که مسئولیت اجرایی کشور را بر عهده دارم، برای انجام مذاکره آمادگی داریم.