فصل6: عباسعلی کدخدایی قائم مقام دبیر و سخنگوی شورای نگهبان شب گذشته (یکشنبه ۳۰ تیر) در چهارمین دوره آموزشی اسلام ناب در نشست صمیمی با عنوان «مطالبهگری از شورای نگهبان» به پرسشهای دانشجویان و طلاب پاسخ داد.
کدخدایی در پاسخ به اظهارات یکی از دانشجویان که حضور اعضای شورای نگهبان در جمع دانشجویی را کم رنگ میدانست، گفت: شورای نگهبان هم روابط عمومی دارد و هم سخنگو، بنده در صحنههای افکار عمومی و رسانهها حضور دارم گاهی اوقات به من انتقاد میشود که شما چرا اینقدر در رسانه حضور دارید. در فضای مجازی هم که خود من حضور دارم؛ کانالهای ارتباطی مختلفی وجود دارد و اطلاعرسانی میشود.
وی افزود: در مورد اینکه گفته میشود انتقاد شامل جمع دانشجویی است، باید بگویم من استاد دانشگاه تهران هستم و هر روز بین دانشجویان هستم و در طول شش ماه گذشته، آمار حضور بنده در جمعهای دانشجویی را ببینید، شاید در این شش ماه ۱۲ بار در جمعهای دانشجویی حضور داشتهام و در طول سال هم ادامه دارد، پس حضور دانشجویی هم داریم.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان ادامه داد: اگر چه از جهت رسانه ما باید بیشتر کار کنیم و نکتهی درستی است، ولی اینطور نیست که ما اصلاً حضور نداشته باشیم؛ خوب است مقداری انصاف داشته باشیم و بگوییم حضور رسانهای شورای نگهبان کم است، اما نگوییم اصلاً حضور ندارد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سؤال که معیار تصمیات شورای نگهبان چیست؟ گفت: معیار شورای نگهبان قانون و موازین شرع است. در انطباق مصوبات و نظارت تقنینی، قانون اساسی تعیین تکلیف کرده که مغایرتی با شرع و قانون اساسی نداشته باشد، البته حضرت امام (ره) بارها تأکید فرمودند شورای نگهبان باید مصالح عالی نظام را در نظر داشته باشد.
کدخدایی در این زمینه تصریح کرد: اینکه گفته میشود شورای نگهبان مصلحتسنجی میکند و نظرات و سلایق شخصی خود را دخالت میدهد، حرف درستی نیست، شورای نگهبان هیچوقت از این قِسم مصلحتسنجیها ندارد و من بارها اعلام کردهام که شورای نگهبان نسبت به تصمیماتش حجت شرعی و قانونی دارد، ممکن است برخی از آنها را نتوانیم بیان کنیم، ولی غالبش را بیان میکنیم.
وی اظهار داشت: بارها به این سئوال که چرا دلایل رد صلاحیت افراد از سوی شورای نگهبان به صورت علنی اعلام نمیشود پاسخ داده شده است؛ اولاً ما در این زمینه تکلیف قانونی نداریم، ثانیاً این کار علاوه بر داشتن منع قانونی، منع شرعی هم دارد. به عنوان مثال اگر یک نفر خدای ناکرده مسائل اخلاقی داشته باشد آیا شرعاً میتوانیم این امور را بیان کنیم؟ این خودش نمونهای از اشاعهی فحشاست.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: قانون انتخابات تکلیف کرده است دلایل رد صلاحیت باید به صورت محرمانه به خود فرد اعلام شود، لذا نه از جهت شرعی و نه قانونی نمیتوان در کوی و برزن فریاد زد که آقای زید به دلیل فلان مسئلهی اخلاقی یا فلان مسئلهی اقتصادی رد شده است.
دکتر کدخدایی ادامه داد: بندهای قانون انتخابات ما را مکلف کرده است تا نتایج بررسی صلاحیتها به طور رسمی و از طریق فرمانداریها و استانداریها به نامزدها اعلام شود که این کار هم همیشه انجام شده و میشود.
وی عنوان کرد: در اعلام نتایج بررسی صلاحیتها، نامهای به آقای زید نوشته میشود که به استناد بند ۳ مادهی ۲۸ قانون انتخابات، صلاحیت شما تأیید نشده است، میتوانید بروید و اعتراض کنید. علاوه بر این هر فردی که صلاحیتش تأیید نشده باشد و به شورای نگهبان و یا دفاتر شورای نگهبان در استانها مراجعه کند همه دلائل به خود آن فرد گفته میشود؛ یعنی پرونده انتخاباتی وی آورده میشود و با حضور کارشناس مستندات یک به یک ارائه میشود، ممکن است آن شخص دلایل و اسناد دیگری داشته باشد، آن اسناد هم ضمیمه میشود؛ پس این کار انجام میشود.
وی در پاسخ به این سئوال که ممکن است آن فرد جار و جنجال کند که شورای نگهبان من را به ناحق ردصلاحیت کرده است، تأکید کرد: اگر قانون، شورای نگهبان را مکلف به اعلام رسمی میکرد دلایل و مستندات آشکارا اعلام میشد، اما آنچه که ما بدان عمل میکنیم مبتنی بر قانون است و غیر از آن اجازه نداریم؛ در قانون فعلی چنین امکانی نیست و این کار منع قانونی و شرعی دارد.
فصل6: عباسعلی کدخدایی در چهارمین دوره آموزشی اسلام ناب در نشست صمیمی با عنوان «مطالبهگری از شورای نگهبان» به پرسشهای دانشجویان و طلاب پاسخ داد.