برگزیده ها
سهم ناچیز شهرستان های کوچک از کرسی های مجلس با استانی شدن انتخابات

اختصاصی فصل6؛ فصل 6 سراغ دکتر «علی کریمی مله» استاد علوم سیاسی دانشگاه مازندران رفت و درباره این مصوبه مجلس با این استاد علوم سیاسی گفت و گو کرد.

اختصاصی فصل6- عاطفه خیرخواه: کلیات طرح استانی شدن انتخابات مجلس، 17 دی ماه 97 به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید؛طرحی که مخالفان و موافقانی داشته و همچنان حرف ها درباره آن ادامه دارد.

از «سید جواد ابطحی» که استانی شدن انتخابات مجلس را  تیر خلاصی به مردمسالاری دینی در نظام جمهوری اسلامی می داند،تا «منصوری» نماینده ساوه که این طرح را باعث حذف تصمیم و اراده مردم شهرهای کوچک و مناطق حاشیه ای کشور قلمداد می کند.
کمی آن سوتر«محمودزاده »نماینده مهاباد هم، این مصوبه را عامل آسیب های امنیتی دانسته و آن را رد می کند.

فصل 6 سراغ دکتر «علی کریمی مله» استاد علوم سیاسی دانشگاه مازندران رفت و درباره این مصوبه مجلس با این استاد علوم سیاسی گفت و گو کرد.

او معتقد است این مصوبه یک  تصمیم چندوجهی است که به ارزیابی همه جانبه و واقع بینانه نیازمند است.
متن کامل گفت و گو پیش رویتان است.

فصل 6: ارزیابی شما از تصویب استانی شدن انتخابات چیست؟

در رابطه با مصوبه اخیر مجلس در خصوص استانی شدن انتخابات، چند نکته حائز توجه است.
نخست اینکه مصوبه مورد بحث ما یک تصمیمی چندوجهی است، لذا ابعاد گوناگون مثبت،منفی و وجوه حقوقی، سیاسی،اجتماعی و پیامدها و پیش نیازهای مختلفی دارد و به ارزیابی همه جانبه و واقع بینانه نیازمند است.
اما در یک ارزیابی کلی، عملیاتی شدن چنین مصوبه ای در بستر سیاسی_اجتماعی کنونی، مستلزم نظام نهادینه و کارآمد حزبی است.

فصل6: چیزی  که در جامعه ما دیده نمی شود...

دقیقا همینطور است، نظام نهادینه و کارآمدحزبی برای اجرای این مصوبه نیاز است که جامعه کنونی ایران فاقد آن است، در نتیجه نهادهای شبه حزبی که توان و ظرفیت بسیج سیاسی استانی دارند، میدان کنش گری گسترده تر خواهند یافت و این امر، راه را برای رشد و بالندگی احزاب سیاسی خودانگیخته دشوارتر خواهد کرد.

فصل6: نقش مردم در این شیوه از انتخاب چگونه خواهد بود؟ 

معتقدم دایره انتخاب آگاهانه و شناخت محور مردم تنگ تر می شود، چون انسان های قابل و ذی صلاح محلی فرصت بروز و ظهور استانی کمتری پیدا می کنند؛در نتیجه راه برای لابی گری های  فردی نه تنها در موقع انتخابات، بلکه برای احراز مناصب مدیریتی در کرانه استانی گشوده تر می شود.

فصل6: چرا؟
چون طبق روح این مصوبه، افراد دارای اثرگذاری، وجاهت، مقبولیت و اشتهار استانی امکان کسب آرا را پیدا خواهند کرد.بنابراین از نظر اجتماعی به دلیل فقدان پیش نیازهای لازم، به فساد انتخاباتی و سیاسی دامن می زند.

فصل6: شما هم موافق هستید که استانی شدن انتخابات، سهم شهرهای کوچک را تقریبا از بین می برد؟

بله، این طور به نظر می رسد که شانس شهرستان های کوچک تر برای کسب کرسی با این مصوبه کاهش پیدا می کند و گذشته از آن زمینه های رقابت و حتی شکاف و منازعه بین شهرستان ها تشدید می شود و از نظر مدیریتی بار جدیدی بر مدیران استانی و ملی برای حل منازعات تحمیل می کند.
ضمن اینکه شتاب نامتعارف در اتخاذ چنین تصمیم مهم و پرپیامدی، هم کارشناسانه بودن آن را به پرسش می طلبد و هم شائبه اغراض و مقاصد سیاسی را به اذهان متبادر می کند.
بهتر بود چنین تصمیمی ابتدا مسیر گفت وگوهای علمی و کارشناسی در حوزه عمومی را از سر می گذراند و سپس پارلمان در مورد آن به اتخاذ تصمیم می پرداخت،که شوربختانه همانند بسیاری از تصمیمات حیاتی و مهم جامعه، صدا و استدلال صاحب نظران گوناگون در تصمیم مجلس پژواکی نداشته است.

سهم ناچیز شهرستان های کوچک از کرسی های مجلس با استانی شدن انتخابات استاد علوم سیاسی دانشگاه مازندران علی کریمی مله استاد علوم سیاسی دانشگاه مازندران استانی شدن انتخابات استانی شدن انتخابات مجلس
اخرین اخبار