اختصاصی فصل6: فضای مجازی در سال های اخیر توانسته است به دلیل سرعت در پوشش رویدادهای بزرگ به جایگاه مهمی در میان افکار عمومی دست یابد و به عنوان یکی از منابع خبری و اطلاع رسانی در میان افراد مطرح شود.
همین امر به موضوعی برای انتقاد به رسانه ملی تبدیل و اینگونه جامعه خواستار ارایه اخبار سریع، دقیق و معتبر از طرف این رسانه شد. در واقع می توان گفت، فضای مجازی به افزایش انتظارها از رسانه های ملی و دولتی دامن زده است.
کاربران شبکههای اجتماعی به دلیل حضور مداوم در این فضا به دلیل افزایش سطح آگاهی به تدریج خبرهای درست را از اشتباه تشخیص می دهند. بنابراین همیشه به منبع ارسال خبر و شخصی که این اطلاعات را به اشتراک گذاشته است، توجه می کنند.
چنانکه برخی منتقدان از اخبار نادرست به عنوان ابزاری برای اعلام ناکارآمدی فضای مجازی استفاده می کنند، اما این امر نمی تواند بهانه مناسبی برای استفاده نکردن از این فناوری باشد.
باید به این نکته توجه کرد، مردم جامعه افزون بر این که در این فضا خبر و مطلب های مهم را انتقال می دهند به تحلیل و گفت وگو درباره موضوع های ارسالی می پردازند، بنابراین در صورتی که خبری ارایه شود و به آن مشکوک باشند با اطلاع رسانی به یکدیگر به آگاهی بخشی می پردازند و مانع ارسال این مطلب ها می شوند.
به طور کلی درباره کارکرد رسانههای اجتماعی باید اشاره کرد:
انتشار اطلاعات در زمان درست از سوی رسانههای اجتماعی باعث میشود
اطلاعات به صورت همزمان به میلیونها نفر برسد.
باید توجه داشت دسترسی به دادهها شامل عکسها و فیلمها در زمان واقعی میتواند به نیازهای اول یعنی هدایت خطر و همچنین در پیش گرفتن برنامه مدیریت بحران منجر شود.
علاوه بر این افرادی که دور از خانواد هستند، میتوانند به اطلاعات درباره وضعیت آنان دسترسی داشته باشند.
مهمتر از همه رسانههای اجتماعی با قابلیت انتشار پیام در کسری از ثانیه قادر به بسیج کردن منابع است.
ازین رو می توان گفت شبکه های اجتماعی نقش حائز اهمیتی در بحران ها دارند و در سیل اخیر متوجه این اهمیت شده ایم، چه بسا اگر محبوب ترین پیام رسان بین ایرانیان که تلگرام است فیلتر نبود شاهد کاهش ضرر های مالی و جانی بوده ایم.