اختصاصی فصل6: در سالروز برگزاری انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در هفتم اسفند سال ۹۴ علی نجفی خوشرودی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و نماینده مردم بابل در خانه ملت میزبان خبرنگاران بود. یکی از موضوعات مهم مطرح شده در این نشست دلایل استعفای دکتر طریف بوده که مشروح اظهارات آقای نجفی در این باره در ادامه می آید:
-دیشب اتفاقی افتاد که کل فضای سیاسی ایران و جهان را تحت شعاع قرار داد و تیتر نخست رسانه ها شده و آن هم استعفای برادر عزیزم دکتر ظریف است. فکر می کنم دیروز آخرین نفری ودم که با اقای ظریف ملاقات داشتم گفت و گوی مفصلی بود و او از شرایط سخت و دشوار کار در وزارت خارجه و برخی فشارها و مداخلات گلایه داشت. من از بیان برخی موارد مطرح شده در آن جلسه معذورم. آخر شب بود که آقای ظریف متن استعفای خود را در اینستاگرام منتشر کرد. به همین دلیل از صبح امروز به طور مفصل در مجلس درگیر این موضوع بودم. بعد از این نشست نیز در شورای مرکزی فراکسیون، جلسه ای با قائم مقام آقای ظریف و یکی از معاونین وی برگزار می کنیم.
-نکته روشن این است که آقای ظریف از برخی ناهماهنگی ها و ناملایمات در ارتباط با مسائل وزارت خارجه ناراحت هستند. من شخصا امیدوارم که زمینه مناسب برای فعالیت وی فراهم شود و ایشان بتواند به کار خود ادامه دهد. دکتر ظریف از دیپلمات های برجسته دنیا هست و با توجه به حمایت های رهبر انقلاب ازوی، می توان دریافت که اکنون زمان همبستگی و همدلی هست و به همین جهت ما از صبح در مجلس رایزنی و گفت و گوهای زیادی با نمایندگان انجام دادیم. از جمله نامه ای با امضای بسیاری از نمایندگان به آقای رئیس جمهور نوشتیم که استعفای وی را نپذیرند. در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی هم این موضوع را در دست بررسی داریم.
-نکته قابل توجه که بسیاری از رسانه های جهان به آن اذعان دارند، این است که کشورهایی که بیشترین استقبال را از استعفا و رفتن آقای ظریف انجام دادند، آمریکا و اسرائیل و همفکرانشان هستند. آن ها نبودن ظریف را فرصتی مناسب برای ادامه دادن به بهانه جویی های خود می پندارند.
-صبح امروز در کنفرانس خبری دیگری اعلام کردم که امیدوارم آقای ظریف در این سمت بماند اگرچه اکنون کمی با شرایط پیش آمده کار سخت شده است.
-برفرض اگر استعفای وی پذیرفته شود این به معنای پایان تعامل جمهوری اسلامی نیست این تعامل در اسناد فرادستی ما وجود دارد و تعاملات ما با همین نگاه ادامه می یابد ولی واضح هست که کارکترها و توانمندی های افراد در اجرا و عمل متفاوت است. ممکن است برخی در سطح دنیا تفسیرهای عجیب و غریب کنند ولی جمهوری اسلامی ایران، امروز به اندازه ای از عقلانیت و خردورزی رسیده است که مسیر تعاملی خود را همچنان ادامه دهد.
-برخی این استعفا را ناشی از دلخوری آقای ظریف از مجمع تشخیص مصلحت در موضوع CFT می دانند که چنین نیست. مجمع ساز و کاری دارد که در حال انجام است. مجلس CFT را تصویب کرد. شورای نگهیان ایراداتی به آن وارد دانست و مجلس مجددا اصلاحاتی در آن انجام داد و حتی برخی موارد را نیز پیرفت و دوباره به مجمع تشخیص مصلحت فرستاده شد. آنچه مشخص است ساز و کار و صلاحیت داخلی ما در اختیار نهادهای بین المللی نیست وزارت خارجه هم به عنوان مجری آن مصوبه (الحاق یا عدم الحاق) را مجبور است دنبال کند به نظر من این موضوع ارتباط موثری با استعفای آقای ظریف نداشت.