اختصاصی فصل6: اگرچه اینروزها خبرهای عجیب و غریب و باورنکردنیِ فراوانی از کاهوی 15 هزارتومانی تا پراید 50 میلیون تومانی روی اعصاب مردم پیاده روی می کند اما موضوعی که شگفتی بیشتری در اذهان مردم در این روزهای واپپسین سال 97 و به اصطلاح شب عید دارد، تهیه و تدوین «طرح عدم کفایت و استیضاح رئیس جمهور» توسط جمعی از نمایندگان مردم در مجلس است. موضوعی که حتی برخی اصولگرایان و حتی مخالفان دولت نیز آن را در این برحه زمانی با توجه به شرایط کشور و وضعیت اقتصادی مردم در ماه پایانی سال، امری غیرضرور و بی اثر می دانند.
اگرچه از نظر منتقدان، ضعف دولت در کنترل قیمت ها، رفع و مدیریت چالش های اقتصادی کشور، محقق نکردن شعارها و وعده ها و عدم بکارگیری نیروهای موثر و توانمند در 3 سال دولت دوازدهم و حتی دولت یازدهم مشهود است. اما ای کاش بهارستان نشینان زمان مناسب تری را در این 7 سال برای این امر انتخاب می کردند نه در زمانی که مردم انتظار همدلی و همراهی همه مسئولان کشور را برای رفع چالش های موجود در روزهای منتهی به نوروز 98 دارند.
در ادامه این گزارش به تشریح طرح استیضاح رئیس جمهور و واکنش نمایندگان مختلف می پردازیم:
طرح استیضاح و عدم کفایت سیاسی حسن روحانی رییس جمهور در روز دوشنبه 29 بهمن مطرح و دنبال شد و خبرهای اولیه حاکی از آن بود که حجت الاسلام مجتبی ذوالنوری نماینده قم و عضو جبهه پایداری، همچنین عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، درحال گرفتن امضای نمایندگان مجلس برای این طرح است و در روز نخست تنها ۹ نفر از نمایندگان امضاء کرده اند. این در حالی بود که حتی هیات رییسه فراکسیون ولایی مجلس هم از مخالفان جمع آوری امضاء برای طرح استیضاح رییس جمهوری بودند.
طبق آخرین خبرها به نقل از مجتبی ذالنوری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس طرح استیضاح روحانی که 14 محور دارد و عدم مدیریت صحیح اقتصاد کشور و مشکلات ناشی از آن، مشکلات معیشتی و عدم رونق اقتصادی و کسب و کار اشتغال، از جمله محورهای اساسی استیضاح رئیس جمهور است، تاکنون (در روز سوم) به 18 امضاء رسیده است که در لیست منتشر شده اسامی:
1-حجت اسلام مجتبی ذوالنور نماینده قم
2- حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر
3- جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد
4- جبار کوچکی نژاد نماینده رشت
5- عدل هاشمیپور نمایندهٔ کهگیلویه و بهمئی
6- محمدعلی پورمختار نماینده بهار و کبودرآهنگ
7- هاجر چنارانی نماینده نیشابور
8- حجت الاسلام حسنعلی نوروزی نماینده رباط کریم
9- ذبیح نیکفر نماینده لاهیجان و سیاهکل
10 – محمد رضا ملکشاهی راد نماینده خرم آباد
11-علی اکبر کریمی نماینده اراک
12- هدایت اله خادمی نماینده ایذه و باغملک
13- ضیاء اله اعزازی نماینده بناب
14- علی گلمرادی نماینده ماهشهر
15- ابوالفضل ابوترابی نماینده نجف آباد
16- یعقوب شیویاری نماینده میانه
17- عبداله سامری نماینده خرمشهر
و حجت الاسلام مجید ناصری نژاد نماینده شادگان به چشم می خورد.
گفتنی است برای استیضاح رئیس جمهور باید یک سوم نمایندگان یعنی حداقل 97 نماینده تقاضای خود را به هیئت رئیسه مجلس کتبا اعلام کنند.
نکته جالب توجه ماجرا، حضور محمدرضا ملکشاهی راد نماینده خرم آباد در بین امضاکنندگان است که نیروهای همسو با وی در جهاد کشاورزی استانش (شامل مدیر بازرگانی سازمان و قائم مقام رییس سازمان، مدیر باغبانی، رییس اداره تنظیم بازار، رئیس کاداکستر و مدیر آب و خاک این سازمان) در مسندهای مهم به کار گمارده شده اند اما او اگرچه اصولگرا و موتلفه ای است به این دولت اعتقاد ندارد و خواستار استیضاح رئیس جمهور است!
از اینرو می توان هشدار یا اعتراض حامیان دولت مبنی بر چرایی حضور نیروهای ناهمسو با دولت و همسو با مخالفین رئیس جمهور در سازمان های مختلف کشور را وارد دانست.
در ادامه مهم ترین اظهارات نمایندگان مجلس را پیرامون طرح استیضاح رئیس جمهور می آوریم:
پورمختار رئیس کمیته قضایی مجلس شورای اسلامی و از موافقان استیضاح رئیس جمهور با بیان اینکه ملت ایران از نمایندگانی که خواستار استیضاح رئیس جمهور هستند، پشتیبانی میکنند، گفت: رئیس جمهور باید پاسخگوی سوء مدیریتها باشد.
کواکبیان با اظهار اینکه هیچ اصلاح طلبی در مجلس با استیضاح رئیس جمهور موافق نیست، بیان کرد: بعضیها برای استیضاح رئیس جمهور امضا جمع کردهاند که در آن برخی از اصلاح طلبها این استیضاح را امضا کردهاند، اما من میخواهم تکذیب کنم. هیچ اصلاحطلبی در مجلس با استیضاح رئیس جمهور موافق نیست چرا که ما بسیار رشیدتر از اینها هستیم.
ذوالنور عضو فراکسیون مولایی مجلس پس از اظهار نظر کواکبیان گفت: به طرح استیضاح رئیس جمهور افتخار میکنم و تا آخر هم پای این کار میایستم. عاقلانه بودن یا عاقلانه نبودن این موضوع را مردم قضاوت خواهند کرد. امروز ما هیچ پاسخی برای سفره خالی مردم، فساد، آسیبهای اجتماعی، بیکاری، قاچاق و سایر موارد این چنینی که دولت میتواند در رفع آن موثر باشد، نداریم.
علی مطهری نائب رئیس مجلس در پی اعتراض ذوالنور به اظهارات کواکبیان بیان کرد: آنچه که ما از صحبتهای آقای کواکبیان متوجه شدیم این است که ایشان گفت ما رشیدتر از آن هستیم که استیضاح رئیس جمهور را امضا کنیم، در حالی که این توهین به شما نیست چرا که اثبات شیء نفی ماعدا نمیکند. اینکه آقای کواکبیان میگوید ما رشیدیم، دلیل بر این نیست که شما رشید نباشید.
نقوی حسینی دیگر نماینده مجلس اعان کرد: تعدادی از نمایندگان مجلس معتقد هستند اگر چه رئیس جمهور به جهت عدم کارآمدی مستحق استیضاح است، ولی شرایط کشور مناسب نیست.
انصاری عضو هیات رئیسه فراکسیون امید نیز استیضاح رئیس جمهور را مصلحت ندانست و گفت: طرح استیضاح رئیس جمهور به هیت رئیسه نرفته؛ تعداد اندکی از نمایدگان آن را امضا کرده اند. در فراکسیون ولایی هم در مورد استیضاح، اتفاق نظر وحود ندارد.. نگاه مجلس این است که این طرح در مقطع زمانی فعلی، به مصلحت نیست.
اهمیت فایده استیضاح
به نظر می رسد استیضاح رئیس جمهور کار تبلیغاتی از سوی برخی نمایندگان باتوجه به نزدیکی انتخابات مجلس یازدهم باشد. به هر روی طرح استیضاح و عدم کفایت سیاسی رئیس جمهور در مجلس در حالی کلید خورده و پیگیری می شود که رهبر انقلاب استیضاح مشابه در سال ۱۳۹۱ را استیضاح اشتباه خواندند و بر فایده مند بودن استیضاح تاکید داشتند. انتظار می رود در این برحه حساس اقتصادی و سیاسی کشور نمایندگان مجلس به جای مطرح کردن و پرداختن به طرح های اینچنینی و ایجاد چالش دیگر برای دولت، به بهبود اوضاع کشور و معیشت مردم در روزهای پایانی سال به دولتمردان کمک کنند و یاری رسان باشند.