فصل6: امروز سالروز برگزاری انتخابات مجلس ششم است. انتخاباتی که در تاریخ 29 بهمن 1378 برگزار شد و طی آن از مجموع 38 میلیون و 726 هزار و 431 نفر واجد شرایط رای دادن، 26 میلیون و 82 هزار و 157 نفر، درانتخابات شرکت کردند.
در این دوره جبهه دوم خرداد توانست اکثریت مطلق مجلس را به دست آورد. 7 خرداد 79 نخستین جلسه مجلس برگزار شد و در ادامه مهدی کروبی به عنوان رییس مجلس و دو تن از چهرههای شاخص اصلاح طلب بهزاد نبوی و سید محمدرضا خاتمی به سمت نایب رئیسان اول و دوم مجلس ششم انتخاب شدند.
اظهارنظر درباره مجلس ششم متفاوت است. برخی صاحبنظران، مجلس ششم را بارزترین و مبرهن ترین مصداق مجلس مدنظر اصلاح طلبان میدانند، مجلسی که اکثریت قاطع آن در اختیار این جریان بود و این مجلس را اصلی ترین و بهترین مصداق و سند برای بیان انگیزه و طرح اصلاحطلبان برای مجلس آینده می دانند.
گروهی هم معتقدند: «مجلس ششم پرحاشیه ترین و تندروترین مجلس در دوره های نه گانه مجالس شورای اسلامی بوده است که با سر و صداهای فراوانی همراه بود». (1)
از جمله اقدامات پرحاشیه مجلس ششم، رد اعتبارنامههای نمایندگان اصولگرای مجلس، طرح اصلاح قانون مطبوعات ، نامه ای معروف به جام زهر، طرح جرم سیاسی، طرح منع شکنجه، طرح لغو گزینشهای اداری، طرح حق طلاق برای زنان، طرح اعزام دانشجویان دختر به خارج از کشور، طرح تشکیل هیأت منصفه و ... بودند که در مواردی حتی واکنش های اعتراضی علما و مراجع تقلید را نیز به همراه داشتند.
تحصن 27 روزه نمایندگان مجلس ششم در اعتراض به رد صلاحیت تعدادی از نمایندگان برای انتخابات مجلس هفتم، حسن ختام این مجلس بود. اگرچه پس از تحصن مجلس ششم، رهبر معظم انقلاب دستور تجدید بررسی صلاحیتها را صادر کردند؛ اما برخی از نمایندگان تندرو اصلاح طلب دم از استعفا زدند! (2)
3 سال بعد رهبر انقلاب در دیدار نمایندگان دوره هفتم مجلس شورای اسلامی، دیدگاه خود را دربارهٔ مسائل دوره ششم مجلس شورای اسلامی، بیان کردند: «شرایطی که قبل از پدید آمدن این مجلس به وسیله بعضی اشخاصی که از روی غفلت، کارهایی انجام می دادند به وجود آمده بود -رفتن به سمت تحریم انتخابات، رفتن به سمت استعفای نمایندگان، اعتصاب در مجلس، مقابله مجلس- چیزهای بد و عجیبی بود و صدای عمومی مجلس، با خیلی از مبانی و اصول نظام مغایرت داشت. در یک چنین فضایی، این مجلس (هفتم) رویید.
ایشان،افزودند: کسانی هستند که با هماهنگی دولت و مجلس مخالفاند از اول هم همینطور شعار دادند که اینها یکدست کردند؛ با این که کسی در این یکدستی تأثیری نداشت. ملت این کار را کرده بود و اینطور انتخاب کرده بود؛ رئیسجمهور را آنطور، نمایندگان را هم اینطور». (3)
منابع:
1 و 2-مقاله هومن عبدی کارشناس مسائل سیاسی
3-پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری (8 خرداد 86)
اختصاصی فصل6: برخی صاحبنظران، مجلس ششم را بارزترین و مبرهن ترین مصداق مجلس مدنظر اصلاح طلبان می دانند، گروهی هم معتقدند مجلس ششم پرحاشیه ترین و تندروترین مجلس در دوره های نه گانه مجالس شورای اسلامی بوده است که با سر و صداهای فراوانی همراه بود