فصل6: نشست ورشو با هدایت امریکا و به میزبانی لهستان قرار است 13 و 14 فوریه (24 و 25 بهمن) با دعوت از 70 کشور دنیا به نام "امنیت خاورمیانه" برگزار شود. بسیاری از کشورها مانند روسیه و همچنین کشورهای قدرتمند اروپا در واکنش به این نشست اعلام عدم حضور کرده اند و همچنین فدریکا موگرینی رئیس اتحادیه اروپا هم گفته بود که در آن تاریخ، سفری به قاره آفریقا دارد.
اگرچه معاون وزیر خارجه لهستان با حضور در ایران، در نزد مقامات ایرانی اعلام کرده است این نشست صرفا برای تامین امنیت منطقه خاورمیانه است و ضدایرانی نیست اما این اظهارات او، نتوانسته وزارت امور خارجه و مردم کشور ایران را متقاعد سازد.
از دیگر سو، با توجه به رغبت اندک کشورها در این نشست ضد ایرانی، امریکا روز جمعه در بیانیه ای اعلام کرد که امریکا و لهستان می خواهند به صورت مشترک نشستی با موضوع آینده صلح و امنیت در خاورمیانه در سطح وزرای خارجه برگزار کنند.
طبق بیانیه جدید وزارت خارجه امریکا، نشست ورشو به موضوعاتی چون بحرانهای منطقهای و تاثیر آن بر غیرنظامیان در منطقه، توسعه موشکی و منع تکثیر، امنیت سایبری و تهدیدهای نوظهور در بخش انرژی، و مقابله با افراط گرایی می پردازد و در آن نامی از ایران نیامده است.
با صدور این بیانیه از سوی امریکا، وب سایت مجله "نیوزویک" این کشور با انتشار گزارشی از فشارهای متحدان اروپایی واشنگتن به دولت ترامپ برای تجدید نظر در اهداف ضد ایرانی کنفرانس ورشو خبر داده است.
اگرچه "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا پیشتر از بحث و بررسی موضوع نفوذ مخرب ایران در منطقه خاورمیانه و ائتلاف سازی در برابر ایران در نشست ورشو خبر داده بود، اما مقامات آمریکایی در روزهای گذشته لحن خود را تا حدودی تغییر دادهاند. به عنوان مثال"جاناتان کوهن" معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل روز سه شنبه گفت که نشست ورشو برای تخریب و یا مقدمه سازی به منظور حمله به ایران نیست و هدف آن ایجاد ساختاری امنیتی قوی در خاورمیانه است.
به دنبال آن، رئیس جمهوری لهستان هم در حاشیه نشست داووس سوئیس در سخنانی گفته بود که هنوز دولت ورشو درباره حضور یافتن یا نیافتن ایران در نشست ورشو تصمیم نگرفته است. این اظهارات درحالیست که پیشتر مقامات لهستان اعلام کرده بودند از ایران برای حضور در این نشست دعوت نخواهد شد.
از طرفی دیگر، 3 کشور بزرگ اروپایی (آلمان، بریتانیا و فرانسه) در حال مذاکره و چانه زنی با ایران برای نجات برجام از طریق ایجاد یک کانال ارتباط مالی ویژه (SPV) هستند که برآیند آن امروز دوشنبه اعلام خواهد شد؛ لذا میزبانی لهستان برای یک نشست ضد ایرانی چندان به صلاح نیست؛ علاوه بر اینها، آلمان، بریتانیا و فرانسه هنوز درباره حضور یا عدم حضور خود در کنفرانس ورشو تصمیم نگرفته اند.
خوش بینانه خواهد بود اگر تصور شود هدف امریکا در این نشست، ضدایرانی نیست. چون اعتقاد براین است که این ترفند جدید امریکاست تا با این کار بتواند نظر مثبت کشورهای اروپایی و همه 70 کشور مدعو را برای حضور در نشست جلب کند. از طرفی دیگر، تغییر سطح سران اجلاس از رهبران و روسای جمهور به وزرای خارجه به معنای حضور کارشناسان در این نشست است و امریکا با این کار، یک گام جلوتر می خواهد حرکت کند.
لیلا اسماعیل نژاد