فصل6: جهانبخش محبینیا، نماینده اصولگرای مجلس از بحران «سرمایه اجتماعی» میگوید.
اعتماد مردم به هم دچار خدشه شده، اعتماد مردم به حاکمیت دچار خدشه شده، اعتماد حاکمیت به مردم دچار خدشه شده و اعتماد مردم و نخبگان دچار خدشه شده است. همین دو سه سال پیش بابت یارانهها و انصراف از دریافت آن، تمام ارکان متنفذ کشور از دولت و رسانه ملی و نخبگان اقتصادی و دانشگاهی گرفته تا مراجع و علمای دینی از مردم خواستند انصراف دهند، اما 10 درصد مردم هم انصراف ندادند.
در یک کلام ما آن چیزی نبودیم که شعار میدادیم و وعدهاش را داده بودیم. ما یعنی مجموعه مسئولان کشور در 40 سال، مصداق عینی آن شعارها نبودیم. گفتیم اسلامی هستیم اما نظام بانکی کشورمان از همه کشورهای لائیک دنیا ربویتر است.
گفتیم عادل هستیم اما امروز هر جا دست میگذاریم محال است فسادی بیرون نزند. گفتیم میخواهیم به حرف مردم باشیم اما در این کشور اجازه فعالیت به هیچ صنفی را ندادیم، با تجمعات برخورد کردیم، اجازه اعتراض ندادیم، هر نقدی را گفتیم سیاهنمایی است.
گفتیم میخواهیم حکومت عدل علی باشیم اما امروز دروغ گفتن در سیستم شده مثل آب خوردن. خب معلوم است این چیزها با سرمایه اجتماعی چه خواهد کرد. البته در کنار این، فشارهای جهانی برای ضایع کردن کشورهایی چون ایران وجود دارد اما کشور ما متأسفانه از ناحیه بی وفایی نخبگان و مراجع رسمی و الگوهای عمومی خیلی نسبت به این دارایی معنوی و ملی آسیب خورده است.