اختصاصی مازندمجلس: فراکسیون زنان در اکثر موارد فعال ظاهرشده است
زمانی در شروع گفتوگو با اشاره به عملکرد فراکسیون زنان مجلس، بیان داشت: به نظر میرسد فراکسیون زنان عملاً تنها یا از معدود فراکسیونهای نسبتاً فعال مجلس محسوب میشود. در ارزیابی عملکرد از نگاه آرمانگرایانه، قابلقبول است. ولی در ارزیابی مبتنی بر واقعگرایی نمره خوبی میتوان برای این فراکسیون در نظر گرفت. آنهم در جامعهای که همچنان فاقد اعتقاد و باور واقعی پذیرش زن بهعنوان یک عضو فعال و مؤثر است. در کل نکته مهم این است که علیرغم فراز و نشیبهای زیاد و فارغ از هر نتیجهای، فراکسیون زنان در اکثر موارد فعال ظاهرشده و تلاش داشته از منفعل بودن پرهیز نماید. کمتر از 6 درصد کرسی مجلس در اختیار نمایندگان زن قرار دارد و به نسبت کرسی در اختیار، عملکرد مناسبی را در طی دو سال ارائه نموده است.
از نگاه مجمع نمایندگان استان، زن یک جنس درجهدو است
کاندیدای دوره دهم مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عدم بهکارگیری مشاوران زن در مجمع نمایندگان استان مازندران، گفت: برای این موضوع دو تحلیل قائل هستم. ابتدا عدم نگاه انسانی به زنان بهعنوان اعضای مؤثر و فعال در مجمع نمایندگان استان. به نظر میرسد از نگاه مجمع نمایندگان استان، زن یک جنس درجهدو و تحت قیمومیت میباشد. همان دیدگاه متحجرانه و مقدس مأبانه که دیگر با هیچ شعار و زینت ظاهری نمیتوانند آن را پنهان کنند.
دومین موضوع نگرانی از کاندیداتوری زنان در انتخابات شورا و مجلس است. مجمع نمایندگان به وجود مشاورین زن بهعنوان رقیب احتمالی در انتخابات نگاه میکند؛ به حدی که علیرغم تمایل به تظاهر و رفتار نمایشی حمایت از زنان، این نگرانی مانع بهرهمندی است.
زمانی ادامه داد: اگر هدف مجمع پیشرفت و توسعه استان باشد بیشک باید از حضور قدرتمند همه زنان و مردان دانا و توانا در عرصههای مختلف مشورتی و اجرایی در استان و شهرستانها بهرهمند شوند.
سیاستگذاریها حضور زنان در عرصههای اجرایی و مدیریتی را محدود نموده است
عالیه زمانی ادامه داد: در جامعهای که نگاه سنتی و درجهدو به زنان وجود دارد باید سطح آگاهی، آنقدر افزایش یابد که با تغییر در نگرش، انتخابکنندگان به زنان توانمند و متخصص نیز اعتماد کنند. سیاستگذاران و برنامهریزان در عرصه تصمیمگیری و مدیریتی همانند اکثر نقاط کشور، حضور زنان را بسیار محدود نموده و درهای عرصههای اجرایی و مدیریتی خرد و کلان را به روی زنان دانا و توانای شهر و استان بستهاند. برای حضور زنان در مجلس نیاز داریم سیاستگذاریها در جهتی باشد که زن و مرد در اداره شهر و استان فارغ از نگاه جنسیتی یا حزبی، مشارکت پویا داشته باشند.
وی افزود: در شرایط موجود که نیمی از جامعه نادیده گرفته میشود و صرفاً در زمان کسب رأی شعار حمایتی از زنان سر داده میشود، مدیران و مسئولین ذیربط باید دست از محدود کردن زنان در خانه و آشپزخانه یا در حد کارشناسی و کارمندی آنهم در بعضی رشتهها؛ و نهایتاً مشاور و مدیر در امور زنان، دستبردارند و با اعمال تبعیض مثبت جنسیتی، بهعنوان بک اولویت به حضور زنان دانا و توانمند در مدیریتهای کلان بپردازند. البته اولویت برای جذب زنان مستقل و توانمند، نه زنانی تابع که خودشان هم خودشان را واقعاً باور ندارند.
افزایش تعداد زنان تحصیلکرده باید منجر به مشارکت زنان در اداره جامعه شود
این فعال حوزه بانوان با تأکید برقرار گرفتن زن و مرد در جایگاه واقعی خود بهعنوان یک انسان، تصریح کرد: زنان و مردان جامعه باید فارغ از نگاه جنسیتی، تلاش نمایند و بدانند که این تلاش حتماً منجر به حضور قدرتمندانه نسل بعدی زنان و مردان ما خواهد شد. افزایش تعداد زنان تحصیلکرده اگر منجر به حضور و مشارکت فعالانه زنان در اداره جامعه نشود، نهتنها مثبت تلقی نمیگردد، بلکه یک روش نوین فریب دادن زنان جامعه است. دولتمردان ما در سطح ملی و استانی و شهرستانی باید بدانند علیرغم نگاه متحجرانه به زنان، آینده از آن زنان و مردانی است که دوشبهدوش هم برای ایرانی آزاد و آباد تلاش میکنند. زنان و مردانی که بهجایگاه انسانی یکدیگر احترام گذاشته، همدیگر را باور دارند و بهجای تقابل به دنبال همافزایی و همسویی برای فردای بهتر و آینده روشنتر هستند.
زنان در کمتر از یک درصد پستها منصوبشدهاند
زمانی در ادامهی گفتوگو با اشاره به نگاه مردسالارانه برخی مسئولان، گفت: اگر مدیران و مسئولان مردسالار ما دست از نگاه متحجرانه خود بردارند. زنان و مردان ما به زن توانمند و دانا اعتماد میکنند. متصدیان خرد و کلان در همهجا مردان هستند، ما فکر میکنیم که زنان دیده میشوند. ولی از مدرسه تا اداره، از دهیار تا شهردار، از بخشدار تا فرماندار، مدیران کل و در اخبار و رسانههای مختلف و متنوع، هرروز مردان دیده میشوند. زنان نهتنها در یک عرصه هم واقعاً به مشارکت گرفته نمیشوند بلکه به رسمیت هم شناخته نمیشوند. چگونه انتظار داریم در انتخابات مردم به زنان رأی دهند درحالیکه همه عرصههای خرد و کلان مدیریتی انحصاراً متعلق به مردان شده است. زنان در کمتر از یک درصد، آنهم نه بر اساس باور انسانی بلکه به دلیل نمایش، فریب و نسبت فامیلی و ژن خوب و...عموماً هم در پستهای کلیشهای، منصوبشدهاند. علیرغم همه تلاشها برای نادیده گرفتن زنان، بازهم زنان و مردانی هستند که با نگاه فرا جنسیتی به زنان رأی میدهند. باید در جهت استمرار و گسترش آگاهی و اعتماد، اقدامات بنیادین و اجرایی صورت گیرد.
رجال سیاسی یک مفهوم فرا جنسیتی است
وی در پایان با اشاره به مفهوم رجال سیاسی، عنوان کرد: رجال سیاسی یک مفهوم فرا جنسیتی است. رجال سیاسی شامل همه زنان و مردانی است که قابلیتها و توانمندیهای فردی و اجتماعی را در جنبههای مختلف علمی و عملی دارا میباشند. رجال سیاسی توانایی و ظرفیتی است که میتواند متفکران و صاحبنظران و نخبگان را از انفعال خارج سازد و با بهرهگیری از سازوکارهای قانونی و تمامی ظرفیتهای موجود کشور، علاوه بر تلاش و اقدامات اساسی در اداره امور و رفع مشکلات، کشور را در مسیر پیشرفت و توسعه قرار میدهد.