با این حال به اعتقاد کارشناسان این مرکز تحقیقاتی، با توجه به نوسانات اخیر نرخ ارز و تاثیر بر قیمت تولیدکننده، انتظار افزایش شاخص قیمت تولیدکننده و به تبع آن شاخص قیمت مصرف کننده در ماههای آتی وجود دارد.
مرکز پژوهش های مجلس مهمترین عامل اثرگذار بر نرخ تورم را «نرخ سود بانکی» ارزیابی کرد و نوشت: اگر بانک مرکزی هدف کاهش نرخ سود بانکی را پیگیری کند، می توان انتظار افزایش تورم از این منظر را داشت، اما با توجه به تحولات اخیر در بازار ارز، انتظار تلاش موثری از سوی این نهاد برای کاهش نرخ سود در ماه های ابتدایی سال وجود ندارد.
با این اوصاف به نظر می رسد تاثیر افزایشی تورم در بهار امسال ناشی از افزایش شاخص قیمت تولیدکننده به واسطه افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت کالاهای واسطه ای وارداتی، کسری بودجه، روند افزایشی نقدینگی و احتمال بازگشت و افزایش برخی تحریم ها باشد.
با این حال کاهش قابل توجه قیمت کالاهای جهانی و به دنبال آن کاهش شاخص قیمت دلاری کالاهای وارداتی و بالا بودن نرخ سود بانکی در جهت کاهش نرخ تورم عمل خواهند کرد و بنابراین تصمیم سیاستگذار پولی در افزایش نرخ سود در پایان امسال بار دیگر می تواند به عنوان مانعی در برابر سرریز کردن آثار تورمی رشد نقدینگی گسترده در سال های گذشته عمل کند.
البته به اعتقاد کارشناسان، سیاست بالا بودن نرخ سود بانکی منجر به افزایش نرخ رشد نقدینگی از محل خلق پول برای پرداخت سود سپرده ها خواهد شد و تشدید ناترازی شبکه بانکی و تعمیق رکود در بخش واقعی را در پی خواهد داشت.
باید توجه داشت که تغییرات کوتاه مدت نرخ تورم در ماه های آینده تا حد زیادی به تصمیم سیاستگذار بستگی دارد تا بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار راهبر مشخص خود را در خصوص بازار ارز و نرخ سود بانکی اعلام کنند.
اقتصام*2025** 2023
اقتصاد
بانك مركزي
نرخ تورم
مركز پژوهش ها