مازندمجلس: یک دیپلمات ارشد اروپایی میگوید اروپاییها دیگر دست از امید بستن به ماندن ترامپ در برجام کشیدهاند و میدانند که او وعده انتخاباتیاش در خصوص لغو برجام را عملیاتی خواهد کرد.
ترامپ بر اساس قوانین داخلی آمریکا، باید در 22 اردیبهشت، پایبندی ایران به برجام و ادامه تمدید تعلیق تحریمهای هستهای این کشور را تأیید کند؛ رئیسجمهور آمریکا اما گفته که در صورت عدم اصلاح برجام، این کار را نخواهد کرد و عملاً آمریکا را از این توافق چندجانبه بیرون خواهد کشید.
دسترسی بازرسان خارجی به همه اماکن نظامی و محدود شدن برنامه موشکی دفاعی جمهوری اسلامی ایران، از خواستههای ترامپ است که گفته میشود اروپاییها مسئول گفتوگوهای مربوط به آن با ایران شدهاند.
نشریه انگلیسی گاردین به سراغ چند مقام مطلع آمریکایی و اروپایی رفته تا میزان جدیت ترامپ در خصوص وعده برجامیاش را بسنجد.
اولین مقام، «کلسی داونپورت» مدیر بخش عدم اشاعه هستهای موسسه کنترل تسلیحات آمریکاست که به برکناری «هربرت مکمستر» مشاور امنیت ملی ترامپ و تکیه زدن ««جان بولتون» بر این مسند اشاره کرده و گفته: «بنظر من انتصاب بولتون، میخ دیگری بود بر تابوت توافق ایران.»
وی در ادامه به لزوم یکپارچه ماندن دیگر طرفهای برجام در مقابله با زیادهخواهیهای ترامپ هم پرداخته و گفته: «بنظر من، تلاش جمعی اتحادیه اروپا، روسیه، چین و دیگر کشورها برای حفظ برجام، امری حیاتی است. شکست در حمایت از برجام، تسلیم در برابر موضع آمریکا خواهد بود و پیامی خطرناک به دنیا مخابره میکند که قواعد عدم اشاعه را بیش از پیش به خطر میاندازد.»
یک دیپلمات ارشد اروپایی که نمیخواسته نامش فاش شود هم با گاردین مصاحبه کرده و گفته: «ما دست از امیدوار بودن کشیدهایم. او (دونالد ترامپ) میخواهد برجام را لغو کند؛ این یکی دیگر از که در کارزارش انتخاباتیاش قولش را داده بود و انجام داد.»
«روبرت مالی» دیپلمات سابق آمریکایی که در گفتوگوهای منتهی به انعقاد برجام هم حضور داشت، به تلاش اروپا برای جلب نظر ترامپ با اعمال تحریمهای جدید علیه ایران اشاره کرده و گفته که این راه درستی برای متقاعد نمودن دولت آمریکا به ماندن در برجام نیست.
مالی گفته: «اروپاییها نباید برای خوشایند ترامپ، در مسیر به خطر انداختن برجام گام بردارند چون این کار در حقیقت، به منزله کشتن برجام برای حفظ آن است. این خطر وجود دارد که اروپاییها، نهایتاً نتوانند دولت (آمریکا) را آرام کنند و در عین حال، فاصله ایرانیها با آنها هم بیشتر و بیشتر شده باشد.»
«برایان هوک» دیپلمات ارشد آمریکایی که در نشست اخیر برلین و در غیاب «رکس تیلرسون» وزیر خارجه برکنار شده آمریکا، ریاست هیئت آمریکایی را بر عهده داشت، مکانیزم ایجاد رضایت احتمالی برای ترامپ را توضیح داده است.
هوک ابتدا گفته که در نشست صبحگاهی جلسه برلین، اقدامات جدید اروپا برای مقابله با ایران و در نشست عصرگاهی، بحث نحوه اصلاح برجام، بدون دست یافتن به نتیجهای خاص، مطرح شد.
وی سپس در خصوص برآیند دلخواه آمریکا از این مذاکرات گفته: «اگر با اروپاییها (بر سر اعمال فشار مضاعف به ایران) به توافق برسیم، انگاه نتیجه را به رئیسجمهور، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی ارائه میدهیم و در ادامه، شخص رئیسجمهور در خصوص ماندن در برجام یا امتناع از ادامه اعمال معافیتهای تحریمی، تصمیمگیری میکند.»
منبع : نامه نیوز