وی افزود: ظهور رمز ارزها در ابتدای راه قرار داد و بانک مرکزی نیز به مانند سایر کشورها در حال بررسی و تحقیق درباره این ارزها است.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی ادامه داد: موضوع قابل توجه این است که مقررات گذاران در دنیا نسبت به این ارزها بی تفاوت نیستند گرچه در حال حاضر حجم این ارزها در مقیاس اقتصاد جهانی اندک است، اما توانسته با رشد سریع همراه باشد.
وی افزود: برهمین اساس قانونگذاران نسبت به این ارزها بی تفاوت نیستند زیرا غفلت از این ارزها ممکن است مشکلاتی را ایجاد نماید.
دیواندری در ادامه درباره فعالیت پژوهشکده پولی وبانکی در این زمینه توضیح دادو گفت : مطالعات ما در پژوهشکده پولی و بانکی در این زمینه آغاز شده و نشان از این دارد که بخش های پژوهشی سیاستگذاران پولی دنیا نیز نیم نگاهی به بحث رمزارزها دارند.
وی با بیان اینکه، یکی از جنبه های تکنولوژی در زندگی ما در زمینه پول است، اظهار داشت: هنگامی که از اقتصاد دیجیتال صحبت می شود، باید تمامی جنبه های آن بررسی شود زیرا اگر اقتصاد دیجیتال اجرایی شود، بانکداری دیجیتال، پول دیجیتال نیز لازم و ضروری است.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی، گفت: البته در حال حاضر نیز سهم انتشار پول فیزیکی محدود است و پول جنبه دیتا دارد و عمده پول ها در قالب اطلاعات و دیتا نگهداری می شود.
وی ادامه داد: برهمین اساس سیستم های بانکی در دنیا هزینه های زیادی برای نگهداری از این دیتاها متحمل می شوند. لیکن موضوع امنیت و تحولات حاصل از بلاک چین کاملا متفاوت است و می تواند سرنوشت بانکداری دنیا را تحت تاثیر قرار دهد.
دیواندری افزود: بلاک چین یک تحول و انقلاب فکری و ذهنی است و نباید این تکنولوژی را تنها محدود به یک اپلیکیشین و معاملات ارزهای دیجیتال در نظر گرفت زیرا تحول حاصل از بلاک چین بسیار اساسی و جدی است.
دیواندری درباره دیدگاه های موجود در این زمینه، گفت: بانک های مرکزی دنیا دو وظیفه اصلی دارند که شامل حفظ ارزش پول و رصد متغیرهای اقتصاد کلان مانند تورم و وظیفه دیگر صیانت از سپرده های مردم است که معتقدم برخی با رواج بلاک چین و پول های دیجیتالی این وظایف نظارتی کم رنگ نخواهد شد.
وی ادامه داد: به اعتقاد من چنین اتفاقی نخواهد افتاد زیرا هم بانکهای مرکزی دنیا می توانند خودشان انتشار دهنده پول های دیجیتالی باشند و مقررات گذار باقی بمانند.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی افزود: اما نکته بعدی نظارت و حفظ امنیت و سلامت این پول هاست برهمین اساس قانون گذاری بر پول های دیجیتال امری ضروری و لازم است زیرا نمی توان دنیایی را متصور بود که پولی در آن در حال فعالیت باشد که هیچ مقرراتی بر آن حاکم نباشد.
دیواندری درباره امنیت و تقلب در این پول ها، گفت: از نظر علم ریاضی هم اثبات شده که تقلب در این ارزها ممکن نیست و در حال حاضر هم توسط یک نهاد مرکزی ایجاد نمی شود و از مداخلات دولتی نیز دور است. اما این دلیل نمی شود که نهادهای ناظر به این موضوع وارد نشوند. به نظر من باید نهادهای ناظر به دلایل مختلف در این موضوع ورود کنند زیرا وظیفه پول تنها ذخیره در صندوق ذهن افراد و برقراری امنیت ان نیست.
وی ادامه داد: حفظ پول و ایجاد امنیت آن نزد خودمان تنها بخشی از موضوع است اما پول موتور محرک اقتصاد داخلی و جهانی است و وظایف فراتر از منافع شخصی دارد زمانی پول های رمزی می تواند در اقتصاد ملی و جهانی اثرگذار باشد که خصوصیات پول رایج را داشته باشد که نهادهای نظارتی و قانون گذار باید به این موضوع توجه کنند.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی درباره وظایف پول، توضیح داد: پول وظایف مختلفی دارد از جمله سنجش ارزش، ذخیره ارزش، ابزار معامله و حفظ حافظه مبادلاتی است.
این مقام مسئول درباره جایگاه ارز رمزها در ایران، توضیح داد: ارزهای دیجیتال در کشور ما در مرحله مطالعه و بررسی است که اگر به این ارزها به عنوان یک وجه حامل دیده شود، بحث پول مطرح می شود اما اگر به عنوان یک اوراق بهادار نگاه شود، نیازمند قانون گذاری از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار است همچنین اگر به عنوان یک کالا در نظر گرفته شود، نیازمند مقررات گذاری از سوی بورس کالا است.
وی ادامه داد: در همین حال اگر به عنوان یک سیستم پرداخت به آن نگاه شود، نیازمند قانون گذاری و رگولاتوری از سوی بانک مرکزی است پس باید جایگاه این ارزها مشخص شود.
دیواندری افزود: اگر در کشور ما مشخص شود که جایگاه این ارزها در کجا قرار دارد، قانونگذار و ناظر بر این بخش ورود خواهد کرد و یا اگر چند سازمان باشد همه باید در این خصوص همکاری داشته باشند.
وی درباره جایگاه این ارزها در دنیا، گفت: در دنیا کشورهای مختلف با این ارزها برخوردهای مختلف داشته و برخی استفاده از این ارز را مجاز، برخی ممنوع، برخی مشروط به قانون، برخی ممنوع و برخی به کنترل مباحث پولشویی وارد شده اند.
دیواندری درپایان اظهار داشت: یکی از مباحثی که باعث شده تا حاکمیت ها در دنیا مانع فعالیت این ارزها باشند، امنیت و ایجاد زمینه تخلف و پولشویی است و باید مقررات گذاری به سمتی برود که از این موضوع جلوگیری شود.