مازندمجلس: سفیر مالزی در ایران اظهار کرد: شرکت پتروناس بعد از برداشته شدن تحریمها برنامههایش با طرف ایرانی را ارائه کرد که در بخش صنایع بالادستی نفت است اما هنوز به نتیجه نرسیده و امیدواریم مذاکرات نتیجه مثبتی داشته باشد.
به گزارش نامه نیوز وی با بیان اینکه کشور مالزی ترکیبی از نژادها، فرهنگ، زبان و مذهب است، گفت: نژادهای مختلفی در مالزی زندگی میکنند و همه به طور مسالمتآمیز در کنار هم هستند.
سفیر مالزی در ایران درباره اینکه تا چه اندازه از پیشرفتهای ایران در زمینه دانش و فناوری اطلاع دارد و آیا این دانشها به کشور مالزی هم انتقال داده میشود؟ گفت: ایران از کشورهای دارای سطح تحصیلات بالاست و بحث دانشبنیان و کالاها نیز صرفا به مبحث خلاقیت و نوآوری و ایدههای نو برمیگردد اما مهم حمایتی است که باید از این دانشها به عمل آید. البته کشور مالزی هم این آمادگی را دارد تا در این زمینه همکاری داشته باشد و این حوزهها توسعه یابد.
این دیپلمات مالزیایی همچنین در رابطه با حجم صادرات بین ایران و مالزی در زمینه نفت و روغن پالم اظهار کرد: در حال حاضر یک شرکت مالزیایی در صنعت پزشکی با یک شرکت پزشکی در ایران که در محدوده کرج است وارد مذاکرات شده اما تا رسیدن به نتیجه زمان میبرد؛ گرچه این مساله میتواند نقطه شروعی برای گسترش همکاریهای آتی باشد.
رستم یحیی همچنین درباره پیمان پولی دوجانبه بین دو کشور و حذف دلار در معاملات اقتصادی خاطرنشان کرد: در کشور مالزی در این مساله تمرکز زیادی وجود ندارد بلکه ما بر بحث تجارت متقابل تمرکز داریم و اینکه در معاملات با واحد پولی کشورمان وارد عمل شده و کشور مقابل هم همینطور اما در عمل طبیعتا بیشترین تمرکز در استفاده از دلار است. لذا یکی از موارد مورد بحث، بانکداری و تجارت متقابل است تا راهحلی برای توسعه اتخاذ شود.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که کشور مالزی از صنعت فولاد ایران استفادههای بسیاری دارد، تا چه اندازه سرمایهگذاری در این حوزه دارای اهمیت است؟ اظهار کرد: کشور ایران فرصتهای سرمایهگذاری زیادی دارد و بعد از برداشتهشدن تحریمها هم تعدادی از شرکتهای مالزی مانند پتروناس که در زمینه نفت و گاز فعالیت دارد طرحهایی را برای توسعه و همکاری ارائه داده و در حال حاضر این مذاکرات در دست انجام است.
سفیر مالزی در ایران پیشنهاد کرد که تجار ایرانی هم به کشور مالزی سفر کنند و با مطالعه سرمایهگذاری روابط دوجانبه ارتقاء یابد.
رستم یحیی درباره اینکه شرکت پتروناس بعد از برجام قرارداد 300 هزار بشکهای را با ایران امضا کرده، آیا برنامهای هم برای افزایش خرید نفت از ایران وجود دارد یا خیر؟ گفت: بعد از برداشته شدن تحریمها پتروناس برنامهای را به طرف ایرانی خود ارائه کرد که بیشتر در صنعت بالادستی نفت است و ارزش میلیارد دلاری دارد اما به نتیجه نهایی نرسیده و امیدواریم مذاکرات به نتیجه برسد.
این دیپلمات مالزیایی همچنین بیان کرد: بعد از تحریمها حجم مبادلات تجاری تا 40 درصد و تعاملات گردشگری و صنعت توریسم هم تا 30 درصد افزایش داشته که امیدواریم این روند افزایشی ادامهدار باشد.
وی درباره گشایش اسناد اعتباری و السی در بانکهای بزرگی که در مالزی وجود دارند هم گفت: تعدادی از بانکهای بزرگ مالزی تحت نظارت و مقررات ایالات متحده آمریکا هستند و متاسفانه آمریکا تحریمهایی را علیه ایران اعمال کرد و ما توصیه نمیکنیم که تجار ایرانی برای گشایش السی و حساب بانکی به سمت این بانکها بروند. البته در کنار آنها بانکهای اسلامی و چینی هم وجود دارند که برای گسترش همکاریها میتوان از آنها استفاده کرد.
سفیر مالزی در ایران در پاسخ به این پرسش که «آیا شما تایید میکنید که پس از توافق برجام همچنان غرضورزیهای آمریکا برای جلوگیری از افتتاح حساب برای ایرانیها وجود دارد؟»، گفت: پیشنهادی که شخصا میخواستم ارائه دهم این است که به جای تمرکز بر مشکلات به فرصتهای موجود تمرکز کنیم. کشور مالزی مخالف تحریمهاست زیرا تحریمها روند معیشت و زندگی را دچار مشکل میکند.
این دیپلمات مالزیایی تصریح کرد: در واقع برای تجارت فرصتهایی غیر از دلار هم وجود دارد و واحدهای پولی دیگری برای گسترش همکاریها هستند.
وی با تاکید بر اینکه توافق هستهای یک موافقتنامه بینالمللی است که توسط سازمان ملل هم مورد تایید قرار گرفته، گفت: طرف آن صرفا آمریکا نیست، کشورهای دیگر هم هستند و ما معتقدیم به جای تمرکز بر مشکلات باید به دنبال راهی برای حل آنها باشیم.
رستم یحیی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره اتصال بورس دو کشور برای افزایش تبادلات اقتصادی گفت: کشور مالزی از هرگونه گسترش تعامل در زمینه اقتصادی استقبال میکند و از هرگونه کمک در این زمینه هم دریغ نخواهد کرد.
سفیر مالزی در ایران در ادامه بیان کرد: سیستم بانکداری و مالی در مالزی از بحث بانکداری خارج شده و در پروسه تامین مالی بینالمللی و استفاده از سیستم صکوک قرار دارد و مالزی این آمادگی را دارد که تجربیات خود در این زمینه را در اختیار ایران قرار دهد.
این دیپلمات مالزیایی درباره اینکه تا چه اندازه با بازار سرمایه در ایران آشنایی دارد، گفت: اطلاع دقیقی ندارم اما میتوانم بگویم توانمندی ایران بسیار بیشتر از توان بازار امروز است و ما معتقد هستیم که استفاده از سیستم صکوک فرای بانکداری است و بیش از 30 سال است که مالزی از آن استفاده کرده و نتیجه مثبتی داشته است.
وی درخصوص اینکه تا چه اندازه بورس ایران میتواند به توسعه مناسبات اقتصادی کمک کند، گفت: تا به حال با شرکتهای مختلفی جلسه داشتهام و برنامههایمان را برای مبادلات اقتصادی هم ارائه کردم و معتقد هستیم زمانی که این تعاملات به نحو مطلوب و به سطح استاندارد برسد قطعا آینده بهتری را در پیش رو خواهد داشت.
رستم یحیی درباره اینکه در ایران نسبت به مضرات روغن پالم مطالبی منعکس شده است، گفت: روغن پالم بخشی از اقتصاد مالزی است و از ارزانترین روغنهای مصرفی به شمار میرود. حتی غیر از مالزی کشورهای اروپایی هم در این زمینه فعالیت دارند و از نظر سلامت هیچ مشکلی ندارد لذا فکر میکنم بیشتر بحث رقابت بین شرکتهاست که این نگاه منفی را در بین مردم القا کرده است.
سفیر مالزی در ایران درباره اینکه نشر مواضع مغرضانه رسانههای غربی در صنعت گردشگری تاثیر داشته و آیا او هم این مساله را مغرضانه میداند؟ گفت: متاسفانه فعالیتهای منفی از جانب رسانههای غربی در فضای مجازی گسترش یافته و این گزارش منفی از ایران وجود دارد اما به نظر میرسد باید بیشتر در رسانهها راجع به ایران نوشته شود. ما نمیتوانیم رسانههای غربی را متوقف کنیم بلکه باید بیشتر بنویسیم و ایران واقعی را معرفی کنیم.
این دیپلمات مالزیایی در خصوص صحبتهای ترامپ رئیسجمهور آمریکا در ارتباط با مردم ایران هم گفت: به نظر میرسد متن سخنرانی ترامپ را خود وی آماده نکرده و برایش آماده کرده بودند و این مطالب سخن افرادی است که پشت این قضیه هستند لذا معتقدم باید ایران واقعی را معرفی کنیم تا خلاف سخن رئیسجمهور آمریکا ثابت شود. این مردم ایران هستند که تصمیم میگیرند، نه کشورهای دیگر.
وی با تاکید بر اینکه همکاریهای کشورهای اسلامی باید گسترش پیدا کند، تصریح کرد: احترام چیزی است که باید به دست آورد نه اینکه آن را به کسی بخشید و همکاری کشورهای همسایه میتواند این احترام را دستیافتنی کند.
رستم یحیی درباره اینکه اگر آمریکا دست به تحریم بزند آیا در روابط کشور مالزی با ایران تغییری حاصل میشود؟ گفت: سیاست مالزی براساس مقررات سازمان ملل است بنابراین اگر آمریکا تحریمهای جدیدی را وضع کند ما روابطمان را ادامه میدهیم.
سفیر مالزی در ایران درباره نقض معاهدههای بینالمللی از سوی ترامپ از جمله معاهده آب و هوای پاریس نیز گفت: کشور آمریکا دومین شریک تجاری بزرگ برای مالزی است و حجم روابط تجاری ما و آمریکا رقم 35 میلیارد دلاری است. در مورد نحوه صحبتهای ترامپ نیز به نظر میرسد او مخالف همه معاهدات بینالمللی است. بنده زیاد مایل نیستم وارد این قضیه شوم زیرا سیاست و امنیت به هم نزدیک هستند و تفکیک آن دو مشکل است.
رستم یحیی درباره اینکه آیا حجم مبادلات 35 میلیارد دلاری موجب شده که سفیر محتاطتر صحبت کند؟ گفت: مالزی تا به حال مشکلی با آمریکا نداشته قطعا هم این رقم تاثیرگذار نیست کمااینکه ما با سایر کشورها از جمله چین و ایران هم حجم مبادلات زیادی داریم.
سفیر مالزی در ایران درباره اینکه چرا باید دولت آمریکا در منطقه پایگاه نظامی داشته باشد؟ گفت: به نظر میرسد آمریکا در کلیه کشورها پایگاه نظامی دارد اما بحث این است که چه موردی در ازای داشتن پایگاه نظامی به آنها پیشنهاد شده است.
این دیپلمات مالزیایی درباره اینکه اگر به هر دلیلی واشنگتن بخواهد از برجام خارج شود، موضع مالزی چه خواهد بود؟ گفت: اگر آمریکا از برجام خارج شود با توجه به اینکه قدرت بالایی دارد و یکی از امضاکنندگان برجام است طبیعتا سایر امضاکنندگان هم واکنش خواهند داشت اما قطعا مالزی پیرو مصوبههای سازمان ملل است.
وی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که در صورت خروج آمریکا از توافق هستهای، این توافق وجود خارجی به آن قدرت قبلی را نخواهد داشت اما ایران میتواند روابط دوستانه و صمیمی خود را با سایر اعضا ادامه دهد. در واقع خروج یک کشور ممکن است تا حدی اثربخش باشد اما در روابط ایران با سایر کشورها تاثیری ندارد.
رستم یحیی در مورد نظر سران کشور مالزی در بحث فعالیتهای هستهای ایران هم گفت: در خصوص فعالیت صلحآمیز هستهای ایران تردیدی از سوی مالزی وجود ندارد. کشور مالزی مخالف تولید سلاحهای هستهای است اما قطعنامه تکنولوژی و فناوری هستهای در جایگاه خود خوب است به شرطی که به نحو مسالمتآمیز مورد استفاده قرار گیرد.
سفیر مالزی در ایران در پاسخ به این پرسش که آیا کشور مالزی، ایران هستهای را تهدیدی برای خود میداند یا خیر؟ گفت: کشور مالزی خواهان این است که سلاح هستهای وجود خارجی نداشته باشد. ما مطمئن هستیم که ایران سلاح هستهای ندارد و به همین دلیل ایران را تهدیدی برای جامعه جهانی نمیدانیم.
این دیپلمات مالزیایی در مورد حملات رژیم صهیونیستی به فلسطینیها هم گفت: مساله فلسطین بسیار غمانگیز است و مالزی به عنوان کشور مسلمان مخالفت خود را در مورد حملات رژیم صهیونیستی به سازمان ملل هم اعلام کرده است. کشور مالزی از گذشته تا به امروز از مردم فلسطین حمایت کرده است.
وی همچنین بیان کرد: مالزی مخالف بحث تصمیم جدید آمریکا برای انتقال سفارت ایالات متحده به قدس است و آن را خلاف حقوق ملت فلسطین میداند.
رستم یحیی در مورد افزایش قدرت دفاعی ایران هم گفت: ارتقای سیستم دفاعی از حقوق هر کشور است اما ما بر تقویت اقتصاد، فرهنگ و آموزش تاکید داریم و به جای اینکه اولویت ما جنگ باشد بر اقتصاد تاکید میکنیم.
سفیر مالزی در ایران تصریح کرد: اگر ایران بر این باور است که تولید سلاح موشکی برای دفاع از سرزمین از واجبات است، ما در مقامی نیستیم که مخالفت کنیم. کشور ایران میتواند به این هدف ادامه دهد.
وی درباره حمله موشکی ایران به داعش نیز اظهار کرد: قطعا حرکت ایران و هدف قرار دادن داعش با موشکها برای دفاع از حقوق ایران بود که مخالف آن نیستیم اما بنده تاکید دارم که داعش محصولی از اختلاف کشورهاست و وقتی ریشه آن شناسایی شود امکان حل و از بین رفتن آن وجود دارد.
رستم یحیی در مورد حملات عربستان سعودی به یمن هم گفت: مالزی مخالف این حرکتهاست و به نظر میرسد این سیاستها به مشکلات بین دو کشور مسلمان برمیگردد و ما به جای اینکه اتحاد را تقویت کنیم برای هم دردسر و جنگ درست کردهایم.
سفیر مالزی در ایران خاطرنشان کرد: این قضیه را فرای نقض حقوق بشر میدانیم و ما برای پیدا کردن راهحل از هیچ کاری دریغ نمیکنیم.
منبع : نامه نیوز