مازندمجلس: به عقیده کارشناسان، گسترش حمایتهای اسرائیل از مخالفان سوری نشانه افزایش نگرانی تل آویو از موفقیتهای ارتش سوریه و تقویت مواضع ایران است و اقدامات اسرائیل برای روسیه هم دردسرساز شده است.
به گزارش نامه نیوز روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در تحلیلی نوشته است: اسرائیل طی چند ماه اخیر حمایت خود از برخی گروههای مسلح مخالف در جنوب سوریه را افزایش داده است. این مسئله در نتیجه تحقیقات مرکز تجزیه و تحلیل «انجمن تفکرات منطقهای» اسرائیل مشخص شده است. بر اساس این اطلاعات، بدین طریق اسرائیل قصد دارد از تقویت مواضع ایران در خاک سوریه جلوگیری کند. این در حالی است که به گفته کارشناسان، اقدام تل آویو در حمایت از مخالفان مسلح سوری، برای روسیه مشکل آفرین خواهد شد و مقامات مسکو قطعا از این مسئله حمایت نمی کنند.
رویارویی دو دشمن دیرین در منطقه خارومیانه، یعنی اسرائیل و ایران، از حریم هوایی سوریه فراتر رفته و به جبهههای نبرد زمینی کشیده شده است. این نتیجه گیری است که "الیزابت سورکوف" تهیه کننده گزارش جدیدی از اقدامات اسرائیل در سوریه به آن رسیده است. سورکوف که کارشناس ارشد مرکز «انجمن تفکرات منطقهای» است، دهها مصاحبه با نیروهای مبارز مسلح در سوریه انجام داده و نوشته است که اسرائیل طی ماههای اخیر کمکهای خود به برخی از گروههای مسلح مخالف دمشق را گسترش داده است. حمایت اسرائیل از مخالفان سوری نه تنها در زمینه تامین مالی، بلکه در عرصه نظامی نیز صورت می گیرد.
این کارشناس در این گزارش که در نشریه «Warontherocks» منتشر شده، یادآور شده است: «منابع من تایید کردهاند که حداقل هفت فراکسیون مخالفان سوری (مرتبط با ارتش آزادی بخش سوریه) از کمکهای مالی و نظامی اسرائیل برخوردارند.»
پیش از این نیز درز اطلاعاتی در مورد حمایت تل آویو از مخالفان مسلح سوری صورت گرفته شده بود، ولی مقامات رسمی اعلام می کردند که این حمایت تنها جنبه انسان دوستانه دارد. در سال 2017 دولت اسرائیل برای نخستین بار در کل تاریخ مناقشه نظامی در سوریه، ارائه کمکهایی برای «مردم سوریه» (البته فقط در مناطق تحت کنترل مخالفین نظام بشار اسد) را منتشر کردند.
نگرانی تل آویو از موفقیتهای نظامی و گسترش نفوذ دمشق و تهران
الیزابت سورکوف فعال شدن اسرائیل در مناطق جنوبی سوریه را به موفقیتهای نظامی ارتش سوریه مربوط می داند و یادآور شده است: «مقامات تل آویو نگران آن شده اند که نیروهای دولتی سوریه در نتیجه پیروزهای نظامی، نه تنها نفوذ خویش، بلکه حوزه نفود اصلی ترین حامی دمشق، یعنی ایران را در این کشور گسترش داده و به مناطق مرزی با اسرائیل برسند. این مسئله از دید رهبران اسرائیلی، تهدیدی جدی برای امنیت ملی آنهاست. مقامات نظامی اسرائیلی بعید ندانسته اند که نیروهای دولتی سوریه با حمایت ایران ممکن است سعی کنند کنترل بلندیهای جولان که بعد از جنگ شش روزه در سال 1967 از خاک سوریه جدا شده و در حال حاضر در اشغال اسرائیل قرار دارد را بدست بگیرند. جدی تر شدن اقدامات نظامی اسرائیل در آسمان سوریه نیز با توجه به همین نگرانی است.»
نمی توان گفت که مقامات مسکو سعی نکرده اند منافع اسرائیل را در چارچوب سیاست خود در سوریه در نظر بگیرند. توافقات امان که در ماه نوامبر سال گذشته بین نمایندگان روسیه، آمریکا و اردن در خصوص به اصطلاح "ایجاد منطقه امن جنوبی" بدست آمده، بطور غیرمستقیم تامین کننده منافع طرف اسرائیلی بود.
این کارشناس افزوده است: «تلاشهای مقامات تل آویو برای متقاعد کردن روسیه برای محافظت از منافع اسرائیل، نتیجه قابل توجهی نداشته است. برای اینکه مسکو، یا نمی تواند یا نمی خواهد، مانعی برای اقدامات ایران در سوریه در مناطق دور از مرز اسرائیل و یا امکان ایجاد پایگاه نظامی این کشور در خاک سوریه بوجود آورد.»
اقدامات اسرائیل در سوریه، مغایر با سیاست روسیه است
البته در محافل کارشناسی روسی معتقدند که اقدامات اسرائیل در سوریه عاملی است که باید مورد توجه گرفته شود. "الکساندر شومیلین" رئیس مرکز تجزیه و تحلیل مناقشات خاورمیانه در موسسه آمریکا و کانادای آکادمی علوم روسیه به این روزنامه گفته است: «اسرائیل به مشکل غیرمسقیم، ولی مهمی برای سیاست روسیه در سوریه تبدیل شده و فعلا این عامل در خط مشی روسیه در نظر گرفته نمی شود. در رابطه با کمک اسرائیل به مخالفان مسلح سوری هم باید بگویم که این خبر تازه ای نیست، هرچند این کمکها ابعاد گسترده تری پیدا کرده است. پیش از این، این کمکها انسانی و پزشکی بود، ولی اکنون به ارسال تجهیزات نظامی نیز رسیده است. بدون تردید این مسئله گویای آن است که اسرائیل قصد دارد امنیت مرزهای خود با سوریه و کاهش نفوذ ایران در این کشور را به هر قیمتی تامین کند. این مسئله می تواند به گسترش مناطق تحت کنترل مخالفان مسلح سوری منجر شود و چنین وضعیتی در مغایرت با سیاستهای روسیه در روند حل و فصل اوضاع سوریه است.»
منبع : نامه نیوز