وی خاطرنشان کرد: حاصل جلسات و بررسی لایحهها به مجلس برگشت داده میشود و در کمیسیونها پیشنهادات را بررسی میکنند که در روند فقهیسازی قوانین مؤثر است.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شورای نگهبان به تشخیص مغایرت یا نبود مغایرت میپردازد گفت: مرکز در این بخش سعی میکند تمام بندهای مواد قانونی با فقه تطبیق پیدا کند که کار سختی است.
وی با اشاره به برگزاری کنفرانسهای فقه و قانون عنوان کرد: دو کنفرانس تاکنون برگزار شده که نخستین کنفرانس با عنوان فقه، قانون و روابط و ارتباط این دو با یکدیگر و کنفرانس دوم فقه، قانون و اخلاق بود.
مبلغی از برگزاری کنفرانس سوم با عنوان فقه، قانون و واقعیتهای اجتماعی در روزهای نهم و دهم اسفند ماه سال جاری خبر داد و افزود: قانون باید در برابر برخی از واقعیتهای اجتماعی موضعگیری کند. برخی واقعیتهای اجتماعی مثبت و برخی از واقعیتهای اجتماعی آسیبهای اجتماعی است که شامل فقر، اعتیاد و تکدیگری و... است.
وی خاطرنشان کرد: آسیبهای اجتماعی بزرگترین تهدید برای جامعه است و نمیتوان به آن بیتوجه بود. باید بررسی شود قانون در برابر واقعیتهای اجتماعی چه رسالت و سهمی دارد و چگونه باید شکل بگیرد و اجرا شود و حساسیتها و ظرفیتهای آن چیست و فقه چه تلاشهایی باید داشته باشد و فقها چه نتایج و فرآوردههایی به قانون تقدیم کنند.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس عنوان کرد: 30 نفر از نخبگان از کشورهای اردن، قطر، فلسطین، لبنان، الجزایر، تونس، مغرب، روسیه، عراق و فرانسه دعوت شدهاند و بالغ بر 40 مقاله از داخل دریافت شده که شامل سه محور مبانی و منابع کنفرانس، روششناسی فقه پشتیبان قانون برای مواجهه با واقعیتهای اجتماعی و بررسی فقهی و حقوقی آسیبهای اجتماعی است.
وی با اشاره به تشکیل 6 گروه اندیشهورز گفت: کشور باید پیشتاز در سیاست جنایی باشد ولی سیاست جنایی تنظیم نشده و تنها به نیروی انتظامی واگذار شده است. سیاست جنایی به تدبیرهای کلانی گفته میشود که همه ظرفیتهای دینی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و تربیتی باید در نظم تعریف شده و چارچوب از پیش تعریف شده هماهنگ باشد و جرمزدایی و پیشگیری از ظلم را پیگیری و نحوه برخورد در جرم به گونهای نباشد که جرم افزایش پیدا کند.
مبلغی عنوان کرد: سیاست جنایی از مهمترین مقولههایی است که امروز جهان به آن توجه دارد و در کلام امام علی(ع) و سیاست نبوی سیاست جنایی جایگاه مهمی داشته و در مقابله با جرم و جنایت دقیق است.
وی با اشاره به فعالیت گروه اندیشهورز دیگر در زمینه نقش تحلیل جامعهشناختی نسبت به جرایم اجتماعی در قانونگذاری مثبت نسبت به جرایم گفت: میخواهیم این تحلیلها را ارائه کنیم تا قانونگذاری دقیقتر باشد. باید در نظر داشت در همه بخشهای جهان تحلیل جامعهشناختی نقش مهمی در پیشبینی آینده داشته است.
چ