برگزیده ها

مازندمجلس: وال استریت ژورنال نوشت: دشمنی مشترک با ایران، از عربستان و اسرائیل دو متحد مخفی ساخته است؛ اتحادی که هرگز علنی نخواهد شد زیرا هر آن صورت هر دو بازنده خواهند شد.

مازندمجلس: ' یاروسلاو تروفیموف' کارشناس مسائل خاورمیانه و ستون نویس روزنامه آمریکایی تفسیری را درباره مناسبات عربستان و رژیم صهیونیستی چنین آغاز کرد: عربستان سعودی و اسرائیل یک دشمن مشترک دارند به نام 'ایران ' و یک دوست مشترک به نام دولت ' ترامپ' در واشنگتن دارند.
به گزارش نامه نیوز وی در ادامه این تفسیر افزود: به استناد شواهد فراوان، عربستان و اسرائیل با هم مناسبات غیررسمی دارند و این پیوند روز به روز رو به گسترش است، اما با همه این اوصاف دست این دو متحد امریکا چندان هم باز نیست که بتوانند آرزوی ترامپ را برآورده سازند و آشکارا با هم رابطه داشته باشند.
مسلم است چرا. اگر این موفقیت بزرگ حاصل آید و این رابطه علنی شود، آنگاه هر دو طرف، آنقدر که بازنده خواهند بود، برنده نخواهند بود.
از نظر دولت کنونی اسرائیل، ایجاد رابطه دیپلماتیک با عربستان آنقدر برایش ارزش ندارد که مجبور شود در ازای آن به خواست ریاض به فلسطینیان امتیاز بدهد. از نظر عربستان هم هزینه پشت پا زدن به آرمان فلسطین آنقدر برای ریاض بالاست که به داشتن یک همیاری امنیتی و فناوری مانند دفاع موشکی با اسرائیل نمی ارزد.
بخصوص بعد از اقدام اخیر ترامپ در ماه دسامبر که شهر 'قدس' را به عنوان پایتخت اسرائیل معرفی کرد، دیگر امکان دوستی علنی عربستان و اسرائیل خیلی سخت شده است. این اقدام ترامپ بشدت احساسات مردم در جهان اسلام را جریحه دار کرد و اتفاقا هواداران آرمان فلسطین را بیشتر. حتی ریاض هم بطور غیر منتظره از این اقدام ترامپ اظهار ناراحتی کرد.
ریشه بلندپروازی عربستان برای رهبری کل جهان اسلام و یا حداقل رهبری ائتلاف ضد ایران، در این است که پادشاهی سعودی خانه مقدسترین شهرهای مسلمانان جهان یعنی 'مکه' و ' مدینه ' است.
پادشاهی سعودی خود را قطب و پایگاه اصلی دین اسلام می شناسد. بنا بر این هرگز اصولی نیست که او به عنوان دوست یک کشور یهود در جهان ظاهر شود آن هم در جایی که احساسات مردم در رابطه با بیت المقدس جریحه دار شده است. قدس خانه سومین حرم مقدس مسلمانان جهان یعنی 'مسجد الاقصی' است.
ایران و متحدان منطقه ایش گه خواستار نابودی اسرائیلند، بشدت این تصمیم ترامپ را به باد تازیانه گرفته اند، اما 'رجب طیب اردوغان' هم که در رویای آن است که داعیه رهبری جهان اسلام را از عربستان بگیرد، هم بشدت صدای اعتراضش را به این تصمیم ترامپ بلند کرد. به گفته یک مقام ارشد سعودی، بنا بر این در چنین فضایی، گشایش عربستان به سمت اسرائیل، حسابی مورد بهره برداری رقبای سعودی قرار خواهد گرفت. شاید اصلا این رقبا سفر حج را بایکوت کنند.این مقام سعودی که نام خود را عنوان نکرده است، می گوید 'این فکر خطرناکی است. فلسطین، موضوع ساده ای نیست. هدف عربستان این است که رهبری جهان اسلام را همچنان برای خود حفظ کند و هرگز هم اجازه نخواهد داد این جایگاه از کفش برود. اگر شما در هر زمینه ای به اسرائیل احتیاج دارید، به هر طریق می توانید آن را انجام بدهید بدون آنکه هیچ رابطه ای با او داشته باشید'.
عربستان و اسرائیل یک دشمن مشترک دارند و آن ایران است.
اسرائیل و عربستان مدتهاست که مخفیانه با هم رابطه و تبادل اطلاعات دارند. این دو با هدف جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در 'دریای سرخ'، تلاشها و همکاریها، لابی ها و فعالیت های نظامیشان را با هم هماهنگ کرده اند.
عربستان در ضمن به جامعه یهودیان آمریکا هم دارد دسترسی پیدا می کند. ' محمد العیسی' روحانی برجسته و وزیر سابق دادگستری عربستان و رئیس بازوی جدید تبلیغات دینی این پادشاهی یعنی 'اتحادیه جهان اسلام' در ژانویه (دی ماه) نامه ای رسمی و غیر منتظره توسط عربستان به موزه یادبود 'هولوکاست' در آمریکا فرستاد.
او در این نامه نوشت 'ما هرگونه انکار هولوکاست و یا کوچک شمردن آن را تحریف تاریخ و توهین به شأن تمام ارواح بی گناهی می دانیم که قربانی این جنایت فجیع شدند'.
روی خطاب این نامه در واقع به ایران بود که هولوکاست را نفی می کند و خواستار تجدید نظر در روایت تاریخی این واقعه شده است.
البته تا به امروز تماسهای علنی میان عربستان و اسرائیل به ملاقاتهای غیر رسمی میان مقامات بازنشسته دو کشور در کنفرانسهای مختلف محدود شده است. البته عربستان از قبول درخواست آمریکا برای آنکه به هواپیماهای غیر نظامی اسرائیل، که عازم آسیا هستند اجازه عبور را از حریم هوایی سعودی بدهد، طفره می رود. عربستان در دسامبر (آذر) هم به بازیکنان شطرنج اسرائیل اجازه شرکت را در یک دوره مسابقات بین المللی در ریاض نداد.
موضع رسمی عربستان این است که می گوید اسرائیل باید ابتکار عمل اتحادیه عرب مصوب سال 2002 را که در آن زمان شاهزاده 'عبدالله' ولیعهد وقت عربستان پیشنهاد داده بود، بپذیرد. این ابتکار عمل خواستار عادی سازی روابط اعراب با اسرائیل است و اسرائیل هم در ازای آن از تمام سرزمینهای فلسطینیان که آنها را در سال 1967 تصرف کرده، خارج شود. همچنین از شروط دیگر این ابتکار عمل تاسیس یک دولت فلسطینی به پایتختی 'قدس شرقی' و نیز حل مشکل آوارگان فلسطینی است.
این واقعیت را ' جرد کوشنر' داماد ترامپ و نماینده موثق او در روند صلح خاورمیانه آن را در صحبتهایی در ماه دسامبر در 'موسسه بروکینگز' مطرح کرد.
کوشنر گفت (ادعا کرد) 'کشورهایی مانند عربستان امروز تهدیدهای جدیدی را در منطقه متوجه خود یافته اند. بنا بر این این کشورها دیگر اسرائیل را دشمن سنتی خود نمی یابند، بلکه آن را یک متحد طبیعی می یابند. اصلا شاید همین 20 سال پیش هم اسرائیل متحد طبیعی عربستان بوده است. در واقع دشمن همه در منطقه ایران است و 'داعش' و افراط گرایی '.
کوشنر افزود 'بسیاری می خواهند که همه این مشکلات یکجا با هم حل و فصل شود. اما ما برای رفع تمام این تهدیدها در درجه اول باید موضوع اسرائیل - فلسطینیان را بنوعی فیصله بدهیم تا بتوانیم بر تهدیدهای دیگر در منطقه غلبه کنیم'.
دولت فوق راست گرای نتانیاهو در اسرائیل هرگونه سازش بر سر قدس را رد می کند و همچنان بی محابا به شهرکسازی در کرانه باختری ادامه می دهد. با این حساب امکان ندارد اسرائیل در آینده قابل پیش بینی، طرح صلح اعراب مصوب سال 2002 را قبول کند و یا پیشرفتی در روابطش با فلسطینیان ایجاد کند. 
به گفته 'جاشوآ تایتلباوم' استاد امور 'خلیج' (فارس) در دانشگاه ' بار ایلان' اسرائیل؛ مطلقا نمی توان پیش بینی کرد که نتانیاهو و شرکای ائتلافش راضی شوند حتی کوچکترین گامی برای رفع ظلم از فلسطینیان بردارند. اگر چنین چیزی امکان داشت، عربستان هم حتما رابطه اش با اسرائیل را علنی می کرد.
این اندیشمند اسرائیلی اشاره می کند 'اسرائیل نه زمین می دهد و نه هرگز حاضر خواهد شد بخاطر رابطه دیپلماتیک با عربستان، از اولویتهای امنیتیش چشم بپوشد'.
عربستان اسرائیل ترامپ رابطه سعودی اسلام دارند فلسطینیان رهبری منطقه عنوان امکان فلسطین آمریکا اقدام دسامبر پادشاهی کوشنر اجازه مشترک ابتکار هولوکاست آنقدر خواستار اتحادیه همچنان امروز یابند طبیعی نتانیاهو تهدیدهای فلسطینی البته موضوع اعراب هرگونه احساسات گسترش خواهند ایجاد افزود ادامه خاورمیانه مناسبات دیپلماتیک ندارد منتظره مسلمانان جریحه گزارش آرمان مانند تصمیم
اخرین اخبار