مازندمجلس: ساکن فعلی کاخ سفید را شاید بتوان رئیسجمهوری خواند که به همه وعدههای انتخاباتیاش تاکنون عمل کرده است و توانسته است کارنامه خوبی را در زمینه اقتصاد کشورش رقم بزند، با این وجود وی عنوان نامحبوبترین رئیسجمهور تاریخ آمریکا را نیز یدک میکشد.
خروج از توافقنامهها و سازمانهای بینالمللی
خروج از توافقنامههای بینالمللی از نخستین تصمیمهای جنجالی رئیسجمهوری آمریکا در نخستین ماههای پس از حضور در کاخ سفید بود. ترامپ همانگونه که در وعدههای انتخاباتیاش مطرح کرده بود، آمریکا را از پیمان زیستمحیطی پاریس خارج کرد؛ تصمیمی که واکنشها و انتقادات بسیاری را از داخل و خارج از آمریکا متوجه رئیسجمهور این کشور کرد. ترامپ همچنین دستور خروج این کشور از سازمان یونسکو را صادر کرد و به بهانه عدم حمایت این سازمان از اسرائیل از سازمان علمی فرهنگی ملل متحد خارج شد. آمریکا همچنین به دستور ترامپ از توافق نامه آسیا پاسیفیک نیز خارج شد.
از وعده ساخت دیوار در مرز مکزیک تا واقعیت
یکی از شعارهای ترامپ دردوران انتخابات ریاستجمهوری، ساخت دیواری در مرز مشترک آمریکا با مکزیک برای جلوگیری از ورود مهاجران غیرقانونی و مواد مخدر بود، ترامپ همچنین وعده داده بود که حتی پول ساخت این دیوار را نیز از مکزیک خواهد گرفت. رئیسجمهور آمریکا اگر چه اقدام به ساخت دیوار در مرزهای مشترک با مکزیک نکرده است اما با با افزایش ۲۰ درصد عوارض برای کالاهای وارداتی از مکزیک به نوعی در حال تامین پول ساخت این دیوار است.
از افزایش بیسابقه بودجه نظامی تا بهبود وضعیت اقتصاد
ترامپ در نخستین سال ریاستجمهوری خود تصمیمهای بیسابقهای را در زمینه بودجه نظامی و اقتصاد داخلی این کشور اتخاذ کرد. رئیسجمهوری آمریکا با افزایش لایحه بودجه نظامی این کشور به ۷۰۰ میلیارد دلار بیسابقهترین بودجه نظامی در تاریخ این کشور را امضا کرد. از سوی دیگر، رئیسجمهوری تاجر آمریکا توانست در عرصه اقتصادی نیز رکوردهای قابل توجهی را رقم بزند. ترامپ که وعده کاهش بیکاری به زیر پنج درصد را داده بود، نیز توانست در این زمینه به موفقیت قابل توجهی برسد و نرخ بیکاری را در آمریکا و در ماه نوامبر گذشته به حدود چهار درصد برساند. این کمترین میزان رقم بیکاری در آمریکا طی ۱۷ سال گذشته است. افزایش رشد اقتصادی آمریکا به بیش از سه درصد نیز از جمله دیگر اقدامهای موفق ترامپ در عرصه اقتصادی آمریکا بوده است.
به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل در میان انتقادات گسترده
یکی از وعدههای انتخاباتی ترامپ به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل بود، رئیسجمهور آمریکا حدود یک ماه مانده به یک سالگی ریاستجمهوریاش این وعده را در میان اعتراضها و انتقادات گسترده داخلی و خارجی عملی کرد.
اصلاح سیاستهای مهاجرتی
ترامپ وعده تغییر سیاستهای مهاجرتی به آمریکا را داده بود. یکی از نخستین تصمیمهای او در این زمینه و در نخستین روزهای پس از ریاستجمهوری صدور یک فرمان اجرایی جدید برای اعمال محدودیت در ورود پناهجویان و مهاجرانی از برخی کشورهای عمدتا مسلماننشین به آمریکا بود. اگرچه این تصمیم ترامپ نیز با واکنشها و اعتراضهای گستردهای در داخل و خارج از این کشور همراه بود و حتی برای مدتی نیز تعلیق شد اما در نهایت با اعمال اصلاحاتی اجرایی شد.
پاره کردن برجام از حرف تا عمل
یکی از اصلیترین وعدههای ترامپ در دوران تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری پاره کردن برجام و خروج این کشور از توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ بود، ترامپ تاکنون اگرچه موفق به این کار نشده است اما توانسته است شکافهایی را در میان کشورهای اروپایی در این زمینه ایجاد کند، وی اکنون تهدید کرده است که دیگر برجام را تایید نخواهد کرد ولی باید دید در چهار ماه آینده تصمیم رئیسجمهوری آمریکا در قبال برجام چه خواهد بود.
منبع : نامه نیوز