اختصاصی مازندمجلس: تأمین امنیت غذایی برای انسان که هدف اصلی توسعه است از اهمیت فراوانی برخوردار است. امنیت غذایی به صورت این جمله تعریف شده که «همه ی مردم در همه ی زمانها، از لحاظ فیزیکی و اقتصادی به مواد غذایی کافی، سالم، و مغذی دسترسی داشته باشند تا نیازهای تغذیه ای آنها تامین شود و برای یک زندگی سالم و فعال بتوانند اولویت غذایی داشته باشند».
امنیت غذایی دارای چهار بعد؛ وجود غذا، دسترسی به غذا، بهره مندی و پایداری در عرضه و دریافت غذا است. امنیت غذایی همچنین به تعادل مصرف مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و تنوع مصرف انواع مختلف مواد غذایی اشاره می کند.
علاوه بر عادات تغذیه ای صحیح، حرکات منظم بدنی، ورزش و آموزش در راستای پیشگیری از بسیاری از بیمارهای غیرواگیر و تأمین سلامت جامعه موثرند، پس دولتها موظفند در جهت ارتقای سطح سلامت و اصلاح سبک زندگی اقداماتی را انجام دهند.
مطالعه تاریخ سیاسی معاصر جهان و مناسبتهای موجود در اقتصاد جهانی گویای این است که مهمترین خطراتی كه امنیت و رفاه آینده جوامع بشری را تهدید میكند، بیثباتیهای اقتصادی، اكولوژیك و اجتماعی به ویژه پدیده ناامنی غذایی است، نه خطراتی چون برخوردهای بینالمللی و تجاوز به وسیله یك قدرت خارجی.
ناامنی غذایی از جمله عواملی است كه میتواند ارزشهای حیاتی و در نتیجه امنیت ملی یك كشور را به مخاطره بیاندازد. با افزایش روزافزون جمعیت و نیاز به غذای بیشتر، ایجاب میکند که برای افزایش تولید با استفاده از تکنولوژی مناسب و جدید در حوزه کشاورزی از منابع و نهادههای تولیدی بیش از پیش استفاده شود تا امنیت غذایی با مخاطره روبرو نشود.
امنیت غذایی به دلیل محدودیت منابع تولید اعم از آب، زمین، انرژی نیز در معرض خطر است. یکی از پیامدهای عمده تغییر اقلیم برای ایران، به عنوان کشوری عمدتا خشک و نیمهخشک، افت بارندگی و پراکنش ناهمگن بارش در فصل رویش و افت تولید غذایی خواهد بود. بنابراین در کشورهای فقیر نیاز به برنامهریزیهای هوشمندانه و آگاهانه است تا در این هماورد پیروز شوند.
در مازندران ۵۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی داریم که با اختصاص بیش از ۲۰۰ هزار هکتار از این زمینها به برنج و گندم و سایر نباتات علوفهای، این استان نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کشور ایفا میکند.حدود ۱۵۰ هکتار زیر کشت محصولات باغی است که مرکبات با حدود ۱۰۰هزار هکتار اصلیترین آنهاست. همچنین میزان تولید کیوی، هلو، شلیل و برخی آلوها در این استان قابل توجه است.
سرمازدگی باغهای مرکبات در آذر ۹۵ که در نتیجه تغییرات اقلیم بوجود آمده بود، کوچک شدن زمین های کشاورزی، افزایش چاه های غیر مجاز که منجر به کاهش آب سفره های زیرزمینی شده است و همچنین افت بارندگی که اینروزها شاهد آن هستیم، میتواند تهدیدی برای به خطر افتادن امنیت غذایی استان و همچنین کشور به شمار بیاید.
علاوه برآن آلودگی خاک و آب کشاورزی میتواند خطرآفرین باشد. به عنوان مثال به گفته کارشناسان 3 عنصر سرب، کادمیم و آرسنیک اگر بیش از حد مجاز چه در برنج و مواد غذایی دیگر باشد، میتواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. بنابراین کارشناسان و مسئولین حوزه کشاورزی باید سعی کنند تا حد امکان مردم مازندران را از مواجهه با این خطردورسازند. در گام بعدی مسئولین باید در برنامه ریزی جهت آموزش الگوی زندگی و رفتاری جامعه اهتمام داشته باشند.
محمد اسلامی- استاندار مازندران- نیز درجلسه اخیر خود با کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی به این موضع تاکید کرد و گفت: کارهای آموزشی، ترویجی و فرهنگی برای استفاده مردم ازغذای سالم از سوی علوم پزشکی استان انجام گیرد.
البته از نقش و قابلیت رسانه به ویژه رسانه های نوین در گسترش الگوی تغذیه نباید غافل ماند. انتخاب غذا، خواه یا ناخواه تحت تاثیر رسانهها و عوامل فرهنگی قرار می گیرد. بناباین رسانهها می تواند با اتخاذ برنامههای دقیق و صحیح برای تبلیغ مواد غذایی و ارائه تغذیه سالم برای شهروندان تلاش کنند تا در ترویج سبک زندگی و رفتار غذایی سالم در بین مردم جامعه گام بردارند و در تحقق اهداف سلامت مثمرثمر باشند.
گزارش از شبنم لشگری