مازندمجلس: اصغر جهانگیر در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی در مورد کاهش بودجه سازمان زندانها در لایحه بودجه سال آینده، از کاهش ۱۳ درصدی بودجه جاری سازمان زندانها در لایحه بودجه سال ۹۷ در مقایسه با بودجه فعلی خبرداد و گفت: هفته گذشته در جلسه کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی حضور یافتیم و نسبت به این کاهش اعتراض و اعلام کردیم که کاهش بودجه جاری سازمان زندانها میتواند مشکلات زیادی را برای زندانها ایجاد کند.
رییس سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور با بیان اینکه اعداد و ارقامی که برای زندانها پیش بینی شده کفاف نمیدهد، اظهار کرد: ما الان در حوزه عمرانی و تجهیز با مشکلات متعدد رو به رو هستیم. امروز زندانهایی را داریم که بیش از ۲۰ سال از شروع احداثشان میگذرد اما به دلیل کمبود اعتبارات هنوز نتوانستهایم آنها را تمام و یا تکمیل کنیم.
جهانگیر برای نمونه به زندان ایلام اشاره کرد و افزود: ساخت زندان ایلام از سال ۸۲ آغاز شده و اعتبارات استانی داشته اما متاسفانه تا امروز که ۱۴ سال از شروع ساخت آن میگذرد، هنوز موفق نشدیم ساخت آن را تمام کنیم. این در حالی است که زندانهای استان ایلام، ظرفیت کافی ندارد و تقریباً با دو برابر ظرفیت در زندانهای فرسوده، خدمترسانی میکند. لذا ما هم در بخش عمرانی نیازهای عدیده داریم که به مجلس اعلام کردیم و هم در بحث اعتبارات جاری که باید به سازمان زندانها کمک شود.
جهانگیر در مورد هزینه غذای زندانیان گفت: در حال حاضر دولت برای سه وعده غذای زندانیان، ۵ هزار و ۴۰۰ تومان در نظر گرفته اما با توجه به تورمی که در حوزه غذا به ویژه مواد پروتئینی مانند تخم مرغ و سایر مواد غذایی دیگر اتفاق افتاده و شاهد هستیم، حتماً این مبلغ کفاف نمیدهد و باید در این بخش به سازمان زندانها کمک شود و ما نمیتوانیم با این مبلغ، نیازهای غذایی زندانیان را برطرف کنیم و سه وعده غذای مناسب به زندانیان بدهیم.
رییس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی اظهار کرد: پیشنهاد سازمان زندانها، افزایش مبلغ سه وعده غذای زندانیان به حداقل ۹ هزار تومان است ولی متاسفانه افزایشی شامل مبلغ غذای زندانیان نشد و چنانچه بودجه پیشنهادی دولت اصلاح نشود، در این بخش هم دچار مشکل میشویم.
وی در ادامه با بیان اینکه سازمان زندانها در بخش بهداشت و درمان زندانیان نیز مشکلاتی را دارد که حتماً باید مجلس شورای اسلامی در بررسی لایحه بودجه ۹۷ به آن توجه کند، افزود: باید به زندانها کمک شود تا هم در بحث دارو و تجهیزات و هم پزشک و خدماترسانی درمانی، دچار مشکل نشویم.
رییس سازمان زندانها با بیان اینکه قریب به ۱۰ درصد کسانی که وارد زندان میشوند مشکلات روحی و روانی و بیماریهای خاص دارند، تصریح کرد: این افراد نیازمند توجه ویژه هستند و اکنون سازمان زندانها به بیمارستانهای دولتی و بخشهای دیگر دولتی در بحث آب و برق و گاز، بیش از ۸۰ میلیارد تومان بدهی دارد؛ یعنی به زندانیان خدمات لازم ارایه شده اما چون بودجه کافی وجود نداشته، بدهکار شدیم و امروز با بیمارستانها و سایر مجموعهها مانند آب، برق و گاز که به ما کمک میکردند، دچار مشکل شدیم و نمیتوانیم این خدمات را ادامه دهیم و آنها میخواهند حتماً تسویه کنند.
جهانگیر ادامه داد: تقاضا داریم در این بخش مجلس هم به قوهقضاییه و هم به سازمان زندانها کمک کند تا خدای نکرده با کمبودهایی که وجود ندارد، سال آینده دچار مشکل نشویم.
بازرس ویژه رییس قوهقضاییه در ادامه در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه از بودجه اختصاص یافته به سازمان زندانها در سال جاری، چه مقدار تخصیص یافته است گفت: نه تنها از ابتدای سال جاری تا کنون بلکه در ۱۸ ماه گذشته، دولت یک ریال بودجه عمرانی به ما نداده است و به همین خاطر سازمان زندانها نتوانسته است هیچ گونه پروژهای را آغاز کند یا پروژههای نیمه تمام را ادامه دهد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر بدهکاری سازمان زندانها به پیمانکاران زیاد شده و حتماً باید دولت در این بخش به ما کمک کند. همانطور که همه میدانند، نگهداری زندان با سایر اماکن فرق میکند. زندان تنها مکان مسقف در کشور به شما میرود که ۲۴ ساعته زیر بار است و باید به صورت شبانهروزی به آن توجه شود و فرسودگی و تخریب آن بیشتر از اماکن دیگر است؛ لذا باید هزینه بیشتری برای نگهداری آن صرف شود.
رییس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور گفت: از یک طرف در بازسازی زندانهای فرسوده به ما کمک نمیشود زیرا موظف هستیم به موجب قانون زندانها را به خارج از شهرها ببریم و از یک طرف هم وقتی درخواست میکنیم بودجه لازم را برای انتقال زندانها بدهند، میگویند بودجه نیست. بنابراین نه بودجه میدهند که بتوانیم زندانهای بیرون شهر را سریعتر بسازیم و نه بودجه لازم را برای تعمیر و تجهیز همین زندانهای فرسوده در نظر میگیرند.
وی تصریح کرد: با توجه به زلزلههایی که در چند وقت اخیر آغاز شده، واقعاً اگر به وضعیت زندانهای فرسوده توجه نشود ممکن است بعداً خطراتی متوجه زندانیان شود.
جهانگیر در پاسخ به این سئوال که سن متوسط زندانها در کشور چند سال است گفت: در حال حاضر زندان بالایی ۵۵ سال عمر داریم تا زندانی که یکسال است ایجاد شده اما میانگین عمر زندانها بین ۲۰ تا ۲۵ سال است در حالی که عمر مفید یک زندان، حداکثر ۱۵ سال میتواند باشد.
رییس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه چرا به یکباره واگذاری اوین به شهرداری متوقف شد اظهارکرد: هم در دوره من و هم در دوره ریاست آقای اسماعیلی بر سازمان زندانها، دو نوبت با شهرداری تهران مذاکرات مفصلی صورت گرفت و تا مرحله قرارداد هم پیش رفتند و کارشناسانی از طرف ما و شهرداری مشخص شد اما شهرداری خیلی تمایل نداشت چون پول بسیار سنگینی باید در این خصوص رد و بدل میشد و میگفتند چون نمیتوانیم از این فضا استفاده اقتصادی کنیم و عمدتاً باید کاربری فضای سبز داشته باشد، لذا دادن این مبلغ سنگین برایمان امکانپذیر نیست. با توجه به کمبودهایی که سازمان زندانها دارد، باید اوین را به مجموعهای که خریدار واقعی است بفروشیم و لذا تا الان فروش اوین منتفی شده است.
جهانگیر در پاسخ به سئوال دیگری در خصوص میزان کسری بودجه سازمان زندانها هم گفت: بیش از یک هزار و پانصد میلیارد تومان کسری بودجه داریم ولی آن چیزی که الان کسر شده و دنبال آن هستیم تا برگردانیم، رقمی حدود ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان است.
رییس سازمان زندانها همچنین در خصوص آخرین وضعیت تکمیل اردوگاهها با توجه به کمبود اعتبارات افزود: هر ساله ۸۰ میلیارد تومان دولت برای احداث و تکیل هفت اردوگاه مصوب میکند اما تخصیص نمیدهند؛ یعنی هر ساله تصویب میشود اما چون تخصیص نمیشود، این اردوگاهها هم به آن معنایی که دنبالش هستیم، راهاندازی نشده است.
وی گفت: امیدواریم امسال با پیگیرهایی که انجام میدهیم، ۸۰ میلیارد بودجه تصویب شده، تخصیص یابد تا بتوانیم بخشی از این اردوگاهها را راهاندازی کنیم.
جهانگیر همچنین در پاسخ به سئوال ایلنا مبنی بر اینکه آیا هنوز هم زندانی کفخواب در زندانها داریم یا خیر اظهار کرد: هنوز هم در برخی زندانها کفخواب داریم. به عنوان مثال در زندان ایلام که بازدید داشتم، یک بخشی از زندانیان کفخواب بودند و بین ۱۰ تا ۱۵ درصد زندانیانمان کفخواب هستند.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار دیگری درباره سرانه فضای هر زندانی در کشور گفت: سرانهای که دولت برای هر زندانی مصوب کرده، ۱۳ متر است در حالی که این فضا در حال حاضر با توجه به کمبودهای موجود، هشت تا هشت و نیم متر است. تا رسیدن به سرانه مصوب که به نظر میرسد همان هم کم باشد، حدود چهار الی پنج متر کمبود داریم.
مازندمجلس: رییس سازمان زندانها با انتقاد از بودجه درنظر گرفته شده در لایحه بودجه سال ۹۷ ، مبلغ درنظر گرفته شده از سوی دولت برای سه وعده غذای زندانیان را ۵ هزار و ۴۰۰ تومان عنوان کرد و گفت: در ۱۸ ماه گذشته، دولت یک ریال بودجه عمرانی به ما نداده است و با توجه به زلزلههایی که در چند وقت اخیر آغاز شده، واقعاً اگر به وضعیت زندانهای فرسوده توجه نشود ممکن است بعداً خطراتی متوجه زندانیان شود.
منبع : نامه نیوز