مازندمجلس: ازبکستان و روسیه قرارداد دوجانبه در زمینه استفاده صلح آمیز انرژی هسته ای امضا کردند.
این قرارداد بین «نادر آتاجان اف» معاون نخست وزیر ازبکستان و «الکسی لیخاچوف» مدیر کل شرکت دولتی «روس اتم» به امضا رسید.
این قرارداد پایه حقوقی را برای همکاری های دوجانبه بین ازبکستان و روسیه در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای را ایجاد می کند.
ایجاد و تکامل زیرساخت ملی و آموزش کارمندان برای انرژی هسته ای ازبکستان، ساخت نیروگاه هسته ای و راکتورهای پژوهشی در کشور و همچنین ارائه کمک فنی در طول تمام فعالیت آن، شناسایی و اکتشافات معادن اورانیوم با مطالعه پایه معدنی و خام کشور، بازسازی انبارهای اورانیوم، تولید رادیوایزوتوپ ها و به کار بردن آنان در صنعت، پزشکی و کشاورزی، پژوهش های علمی و بنیادی ابعاد خوش آتیه برای گسترش بیش از پیش همکاری های متقابل می باشند.
قرارداد یادشده همچنین شکل گیری گروه های مشترک کاری برای اجرایی طرح های معین و پژوهش های علمی و همچنین تبادلات با کارشناسان، سازماندهی سمینارها و سمپازیوم ها را نیز در نظر دارد.
در تاریخ 2 نوامبر سال 2017 میلادی در پایان گفتوگوهای ازبکستان و روسیه در چهارچوب سفر «دمیتری مدودف» نخست وزیر روسیه به ازبکستان یادداشت تفاهم در مورد همکاری های متقابل بین شرکت دولتی «روس اتم» و فرهنگستان علوم ازبکستان و همچنین قراردادی برای تولید و صادرات سوخت هسته ای برای راکتور ВВР-СМ بین شرکت سهامی تولیدکننده سوخت هسته ای روسیه «ТВЭЛ» (وابسته به «روس اتم») و انستیتوی فیزیک هسته ای فرهنگستان علوم ازبکستان امضا شده است.
در ازبکستان ایستگاه اتمی و یا برنامه هسته ای وجود ندارد. به همین خاطر، تمام اورانیومی که استخراج می شود در بخش صادرات مورد استفاده قرار می گیرد.
بر اساس گزارش کمیته دولتی اکتشافات زمین شناسی ازبکستان، فقط ذخایر کشف و ثبت شده در این کشور در حدود 200 هزار تن ارزیابی شده است که با این مقدار اورانیوم ازبکستان می تواند به فهرست ده کشور صادرکننده اورانیوم وارد شود.
در این فهرست کشورهایی همچون استرالیا، کانادا، روسیه و قزاقستان قرار دارند. ماده معدنی اورانیوم در ازبکستان از نظر خواص شیمیایی یکی از مرغوب ترین هاست.
منبع : نامه نیوز